Ekonomija

Skupština tvrdi: Ne kočimo Vladine projekte

“Imajući  u vidu brojne netačne konstatacije koje su u prethodnom periodu iznošene u javnosti, u kojima se Skupština Crne Gore označavala kočničarem razvojnih projekata koje je predlagala Vlada, navodimo da je urađena analiza pokazala da je u izvještajnom periodu od osam prijedloga ugovora Skupština podržala šest, a odbila dva. Takođe, posebno ukazujemo na činjenicu da do 31. jula 2015. godine Skupština Crne Gore nije odbila nijedan prijedlog ugovora o dugoročnom zakupu i koncesijama, a da su tek 31. jula većinom poslanika odbijena dva takva ugovora”, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Dodaje se da je analiza pokazala “nespornim da Vlada Crne Gore ni u jednom slučaju nije poštovala svoju striktnu i elementarnu obavezu iz skupštinskih odluka da Vlada Crne Gore dostavlja jednom godišnje (na kraju četvrtog kvartala) Skupštini Crne Gore izvještaj o realizovanim investicijama za tekuću godinu”.

“Činjenica što je Vlada Crne Gore ignorisala obavezu izvještavanja Skupštine o realizaciji investicionih obaveza koje proizilaze iz zaključenih ugovora, onemogućila je Skupštinu da prati dinamiku i stepen poštovanja ugovornih obaveza na koje je dala saglasnost, čime je Skupština praktično isključena iz procesa nadzora i informisanja, a njena kontrolna uloga dezavuisana. U ovom kontekstu posebno naglašavamo stav iz Rezolucije Evropskog parlamenta iz 2015. godine, u kojem se Vlada poziva da ‘poboljša pristup parlamenta potrebnim informacijama’”, piše u saopštenju.

Analiza je, ističe se, takođe pokazala, pozivajući se na izvještaj Državne revizorske institucije o reviziji uspjeha Sekretarijata za razvojne projekte „Praćenje statusa i dinamike investicionih projekata“ iz jula 2014. godine, da postoji preklapanje nadležnosti institucija u fazi planiranja, raspisivanja tendera i praćenja realizacije investicionog projekta.

“Na drugoj strani, kada su u pitanju nadzor, kontrola i praćenje realizacije zaključenih ugovora, za većinu navedenih institucija, navodi se u izvještaju DRI, nije jasno definisana njihova nadležnost koja bi obuhvatila poslove praćenja dinamike realizacije investicija i sistem izvještavanja, usljed čega se na neadekvatan način vrši nazdorna – kontrolna funkcija države. Iz ovoga se jasno zaključuje da u dijelu izvršne vlasti postoji neefikasan sistem u oblasti praćenja statusa i dinamike realizacije investicionih projekata, čime se država Crna Gora lišava ključne poluge sprovođenja djelotvornog nadzora realizacije ugovornih obaveza od investitora, čime se otvara prostor za potencijalne štete po državne interese u veoma važnoj oblasti upravljanja kapitalnim državnim resursima. Jasno je, iz urađene analize, da u državnom sistemu ne postoji problem sprječavanja bilo kakvih razvojnih projekata, već da postoji ozbiljan problem neuvažavanja uloge Skupštine Crne Gore kroz kršenje obaveza Vlade o redovnom izvještavanju parlamenta o ugovornim obavezama, kao i da postoji problem manjkavog sistema u samoj izvršnoj vlasti u dijelu nadzora nad ugovornim obavezama od te grane vlasti”, piše u saopštenju.

Send this to a friend