Ekonomija

Slabije od očekivanog: Rast svjetske trgovine ove godine samo 2,8 odsto

Svjetska trgovinska organizacija STO u aprilu je za ovu godinu prognozirala rast trgovine 3,3 odsto, a nova prognoza podrazumijeva da će trgovina petu godinu uzastopno porasti manje od tri odsto, odnosno upola manje od godišnjeg prosjeka u periodu od 1990. do 2008. godine, dakle prije globalne finansijske krize.

Ovogodišnja procjena podrazumijeva i ubrzanje rasta u odnosu na prošlu godinu, kada je razmjena uvećana 2,5 odsto, prenosi Hina.

U STO takođe upozoravaju na velike rizike koji bi mogli dovesti pod znak pitanja njihove nove procjene.

“Oni uključuju oštrije od očekivanja usporavanje u ekonomijama u nastajanju i razvoju, moguću destabilizaciju finansijskih tokova nakon što američka centralna banka konačno podigne ključne kamatne stope i nepredviđene troškove povezane s migracionom krizom u Evropi”, kazali su iz STO.

Zbog usporavanja kineske privrede, STO je već prepolovio prognozu rasta azijskog uvoza u ovoj godini na 2,6 odsto. Značajno su u odnosu na april snizili i prognozu izvoza, s pet odsto na 3,1 odsto.

Pad kineske potražnje među glavnim je razlozima pada svjetske trgovine u prva dva ovogodišnja tromjesečja, u prosjeku 0,7 odsto na tromjesečnom nivou. Dodatne kočnice bili su i pad potražnje u Brazilu i pad cijena nafte i ostale robe.

Na godišnjem nivou trgovina je ipak porasla 2,3 odsto.

Za narednu godinu u STO-u očekuju ubrzanje rasta svjetske trgovine na 3,9 odsto, što znači da su ipak blago, za 0,1 procentni poen, snizili prognozu iz aprila.

Nova prognoza temelji se na očekivanjima oporavka rasta azijskog uvoza na 4,3 odsto u narednoj godini, kao i očekivanom rastu uvoza u Latinskoj Americi 5,7 odsto, nakon ovogodišnjeg procijenjenog pada od 5,6 odsto.

 

Send this to a friend