Ekonomija

Smanjen gubitak Instituta crne metalurgije

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi kompanije u većinskom državnom vlasništvu na kraju marta su iznosili 278,72 hiljade eura i bili su 20 odsto veći nego u uporednom periodu, prenosi agencija MINA-business.

Poslovni rashodi ICM-a su povećani 4,2 odsto na 356,56 hiljada eura. Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi iznosili su 158,17 hiljada eura.

Ukupna aktiva kompanije na kraju marta je iznosila oko 5,62 miliona eura, što je tri odsto manje nego u uporednom periodu.

Neraspoređena dobit iznosi 65,26 hiljada eura, a akumulirani gubitak 1,51 milion eura. Kratkoročna rezervisanja i obaveze iznose 707,65 hiljada, a dugoročne 120,17 hiljada eura.

Vlasnici ICM-a su država sa 19,11 odsto akcija, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja posjeduje 19,04 odsto, Trend 10,29 odsto, Tosčelik 7,02 odsto, Zavod za zapošljavanje 6,35 odsto, Fond za obeštećenje 5,3 odsto, Društvo za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG oko 4,43 odsto i Vlada 1,31 odsto.

Za Institut je bio raspisan tender u maju 2009, ali je poništen u septembru iste godine, jer je jedini ponuđač, nikšićki Neksan, ponudio za Tendersku komisiju neprihvatljivo nisku cijenu. Neksan je za 51,11 odsto akcija ICM-a ponudio svega tri eura.

Institut za crnu metalurgiju bavi se istraživanjem, razvojem i kontrolom kvaliteta metalnih i nemetalnih materijala i proizvodnjom specijalnih čelika i legura u obliku odlivaka i polufabrikata za kovanje i valjanje, kao i hladno valjane žice.

Ta kompanija obavlja specijalistička ispitivanja fizičko-hemijskog stanja i karakterizacije materijala i procesne opreme na nivou ekspertiza, arbitraža i stručnih nalaza.

Institut je osnovan 1974. godine za potrebe naučno-istraživačkog rada i tehnološkog razvoja Željezare, kao i nastave Metalurško-tehnološkog fakulteta.

Send this to a friend