Ekonomija

Snažan potencijal za saradnju u sektoru saobraćaja sa Jordanom

Predsjednik Privredne komore Amana, Isa Hajder Murad, kazao je na poslovnom forumu u Privrednoj komori Crne Gore PKCG, da je Jordan zemlja mira i stabilnosti, prenosi Mina-business.

“Danas su tu predstavnici turističkog, saobraćajnog, industrijskog, građevinskog i energetskog sektora, kao i iz farmaceutske, prehrambene i industrije informacionih tehnologija, kako bismo istražili dalje mogućnosti za poslovnu saradnju”, rekao je Murad.

Jordanski i crnogorski privatni sektor, kako je ocijenio, treba da sarađuju, jer privrednici iz Crne Gore imaju dobro znanje i umijeće u određenim sektorima.

“U Crnoj Gori postoji snažan potencijal u saobraćaju, što je sa obije strane velika korist. Takođe, letovi između dvije države imali bi sjajan potencijal za razvoj turističke privrede”, naveo je Murad.

On je poručio da bi privatni sektori dvije države trebalo da idu naprijed, a da su privredne komore tu da ih podrže.

“Crna Gora i Jordan su male države, koje imaju mnogo prilika”, smatra Murad.

Forum su organizovale privredne komore Crne Gore i Jordana, kao i Jordansko-evropska poslovna asocijacija.

Posjeta jordanskih privrednika je uzvratna, jer je 2013. godine crnogorska delegacija boravila u toj državi, a predvodio je predsjednik države Filip Vujanović.

Predsjednik Jordansko-evropske poslovne asocijacije, Jamal Fariz, rekao je da posjeta Vujanovića Jordanu predstavlja kamen temeljac za ostvarivanje saradnje između dvije zemlje, kako bi se istražili resursi koji postoje.

On tvrdi da postoje velike mogućnosti za saradnju u oblasti turizma, trgovine i razmjene znanja.

“Naša poslovna asocijacija je neprofitna organizacija koja promoviše i osnažuje održivi rast i ostvaruje veze između jordanskih poslovnih kompanija i njihovih partnera u Evropi”, saopštio je Fariz.

On je rekao da očekuje da će rezultati posjete jordanske delegacije Crnoj Gori rezultirati uspostavljanjem zajedničkih investicionih projekata i aktiviranjem trgovinske razmjene.

Predsjednik PKCG, Velimir Mijušković, saopštio je da su Crna Gora i Jordan dio Euro-mediteranskog partnerstva koje, između ostalog, podrazumijeva stvaranje zone slobodne trgovine, s ciljem jače integracije mediteranskih partnera sa ekonomskim sistemom EU.

“Pokazan je interes za uvoz određenih proizvoda iz naše zemlje. Tu u prvom redu mislim na proizvode iz oblasti hrane i pića, kao i na naše interesovanje za uspostavljanje saradnje u oblastima farmaceutske industrije i informaciono-komunikacionih tehnologija”, kazao je Mijušković.

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme crnogorska poljoprivredno-prehrambena industrija je unaprijeđena, a Crna Gora je stvorila prepoznate brendove u proizvodnji hrane i pića.

Mijušković je saopštio da turizam, kao jedna od prioritetnih privrednih grana, kontinuirano bilježi rast broja turista, noćenja i prihoda i da razvoj novih visokokvalitetnih smještajnih kapaciteta predstavlja osnovni cilj koji će omogućiti povećanje kvaliteta turističke ponude.

“Samim tim, razumljivo je i opredjeljenje Crne Gore za ekskluzivni turizam i ulaganja renomiranih investitora iz regiona kojem pripada i Jordan. Realizovana ulaganja u turizmu, do sada, između ostalih imamo i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Katara i Azerbejdžana”, poručio je Mijušković.

On je kazao da bi tradicija koju Jordan posjeduje u turizmu, bila dobra polazna osnova saradnje crnogorskih i jordanskih privrednika, u smislu razmjene znanja i iskustva u toj oblasti.

Mijušković je zaključio da je kvalitetna saobraćajna povezanost osnovni preduslov bolje ekonomske saradnje i da bi bilo značajno uspostavljanje odnosa Luke Bar sa lukama iz Jordana.

Send this to a friend