Ekonomija

SNP: Bez sopstvene proizvodnje nema slobodne države

Član Odbora Glavnog grada SNP-a Srđan Raičević kazao je da ta partija godinama upozorava državne organe, naročito one zadužene za poljoprivrednu proizvodnju, da je način vođenja strategije poljoprivredne proizvodnje nešto što, između ostalog, upropaštava poljoprivredne proizvođače.

“Životni standard poljoprivrednih proizvođača je iz godine u godinu sve lošiji, bolje reći oni se uzalud muče”, rekao je Raičević na konferenciji za novinare posvećenoj problemima proizvodnje i plasmana poljoprivrednih proizvoda na teritoriji Podgorice, prenosi MINA-business.

On je dodao da proizvođači, imeđu ostalog, ne mogu da prodaju ono što proizvedu.

Raičević je podsjetio da su, kao Klub odbornika Gradske Opštine (GO) Golubovci, apelovali na organe i lokalne samouprave i ministarstva ekonomije i poljoprivrede i ruralnog razvoja da se obavi procjena koliko će na tom području biti proizvedeno poljoprivrednih proizvoda, kako bi se eventualni tržišni višak imao gdje prodati.

“Ovih dana stižu prvi proizvodi sa naših njiva, koje poljoprivredni proizvođači ne mogu da prodaju”, rekao je Raičević.

On je naveo da je alarmantno to što je cijena poljoprivrednih proizvoda na Kamionskoj pijaci ispod proizvodne.

“Kao rezultat toga imamo propadanje poljoprivrednih proizvođača i sve manje zasađenih površina”, saopštio je Raičević.

On je dodao da je aktuelna vlast godinama obećavala da će poljoprivreda biti glavna strateška grana Crne Gore i da su u tom pravcu uložena značajna budžetska sredstva.

Prema riječima Raičevića, još 1998. godine je najavljivana gradnja fabrika za preradu voća i povrća u Podgorici, što je u svom ekspozeu najavio i premijer Đukanović. 

“Danas je ta fabrika, ona dosta neuredna Kamionska pijaca, gdje najmanje mjesta ima za poljoprivredne proizvođače”, kazao je Raičević.

On je podsjetio i na drugi objekat koji je građen budžetskim sredstvima za potrebe poljoprivrednih proizvođača sa područja Zete i Malesije, hladnjača u Matagužima, čiji je većinski vlasnik kompanija Plodovi.

Raičević je rekao da je taj objakat građen namjenski, da se u kritičnim momentima skladište poljoprivredni proizvodi iz Zete i Malesije.

“Međutim, hladnjača je data u zakup trgovinskim lancima i umjesto naših proizvoda, puna je proizvodima iz uvoza”, saopštio je Raičević.

U SNP-u su svjesni činjenice da je kupovna moć građana slaba, ali i da je cijena poljoprivredne proizvodnje povećana.

“Naš proizvođač sve uvozi u pripremi poljoprivredne sjetve, sjeme, đubrivo, zaštitna sredstva, i sve to puno košta, a na kraju ne može da zaradi ni onoliko koliko je uložio”, kazao je Raičević.

Odbornik SNP-a u Gradskoj Opštini Tuzi, Željko Milić, smatra da su Zeta i Malesija budućnost poljoprivredne proizvodnje, jer su uslovi za proizvodnju bolji nego u okruženju.

Prema njegovim riječima najveći problem u cijeloj priči je Ministarstvo poljoprivrede koje godinama vodi pogrešnu politiku, koja je poražavajuća za crnogorsku poljoprivredu.

“Prije desetak godina trebalo je da se sprovedu reforme, koje su mogu slobodno reći prespavane”, kazao je Milić.

On je pozvao državne organe da prekinu sa dosadašnjim načinom vođenja poljoprivredne politike, praveći uvijek prostor u trgovinskim lancima za uvozne proizvode, a tretirajući domaće proizvode samo kao dopunu rafova.

“Ne tražimo zabranu uvoznih proizvoda, već kontrolu uvoza”, naveo je Milić.

On je podsjetio da su poljoprivredni proizvođači jedini u Crnoj Gori koji dva puta plaćaju porez na dodatu vrijednost (PDV), prilikom uvoza repromaterijala i pradaje proizvoda.

Send this to a friend