Ekonomija

SNP: Ispitati sve slučajeve nezakonitog zapošljavanja u Nikšiću

Saopštenje lalića prenosimo u cjelosti

Postupajući po nalogu Osnovnog državnog tužioca, Upravna inspekcija MUP-a Crne Gore je 24.novembra 2015. godine izvršila inspekcijski nadzor u vezi sa sumnjom da je u toku 2012. godine u Opštini Nikšić, kao i i njenim javnim ustanovama i preduzećima, došlo do nezakonitog zapošljavanja velikog broja službenika i namještenika.

U saopštenju za javnost sekretara Sekretarijata za lokalnu samoupravu opštine Nikšić, inače člana Glavnog odbora DPS-a, istaknuto je da je “otkaze dobilo 87 radnika Opštine Nikšić“ i da je “neko napravio propust u njihovom zapošljavanju, a oni ispali kolateralna šteta“ prilikom nezakonitog zapošljavanja.

Dalje se u njegovoj izjavi navodi “da nije bilo zloupotrebe službenog položaja“, već da je u pitanju „nepravilno tumačenje zakonskih odredbi“ i da su „neki od tih ljudi radno angažovani prije dvadeset godina i da ima onih koji su zaposleni prije deset- dvanaest godina, ali i u 2012. godini“.

Istine radi, obavještavamo crnogorsku javnost da je tokom 2012. godine, za vrijeme lokalnih izbora u Nikšiću, primljen veoma veliki broj službenika i namještenika u organima lokalne uprave i javnim ustanovama, čiji je osnivač Opština Nikšić.

Svi zaposleni prvo su primljeni na određeno, bez raspisivanja javnog oglasa, i to par mjeseci prije održavanja lokalnih izbora. Izuzev malog broja radnika koji nijesu mogli proći kroz naknadni filter DPS-a zbog „nepodobnosti“, pa im je prekinuto dalje radno angažovanje, svima ostalima je rad sa određenog pretvoren u rad na neodređeno radno angažovanje i to na nezakonit način, bez javnog oglašavanja.

Ovaj broj od 87 nezakonito zaposlenih radnika, koji je utvrdila Upravna inspekcija, ne odnosi se na javne ustanove u kojima je takođe nezakonito zaposleno tokom 2012-2013. godine još toliko, ako ne i više radnika.

Istine radi ističemo da je tokom 2012-2013. godine u deset organa lokalne uprave, Komunalnoj policiji i Službi zaštite i spašavanja, po nalazima Upravne inspekcije, primljeno ukupno 76 radnika.

U 2010. godini po nalazima iste je nezakonito primljen jedan radnik, 2008. godine takođe jedan, 2004. i 2005. godine po dva radnika, dok je za vrijeme mandata sadašnjeg gradonačelnika, na nezakonit način, na neodređeno primljeno 5 radnika, što znači da je u toku i poslije lokalnih izbora 2012-2013. godine primljeno 87% ukupno nezakonito primljenih radnika, po nalazima Upravne inspekcije. U 2014. godini, sadašnji gradonačelnik je primio 6 % od ukupnog broja primljenih, a svi ostali u prethodnih 20 godina 7%.

Ovim se potvrđuje činjenica da je došlo do nezapamćene političke korupcije u predizborne svrhe u Crnoj Gori u periodu 2012-2013. godina.

Sa šest radnika primljenih prije 5-10 ili 20 godina koji su namjerno stvoreni kao „kolateralna šteta“, jer Osnovni državni tužilac je tražio da se ispita zapošljavanje od 2012. godine, a ne unazad 20 godina, žele se prikriti nezapamćene kriminalne radnje za političke potrebe vladajuće garniture.

Koliko se žurilo vladajućoj garnituri za vrijeme izbora, samo na dan 01.11.2012. godine, starješine organa lokalne uprave su primile 41 radnika i to: 16 radnika u Službi zaštite i spašavanja, 10 radnika u Sekretarijatu za finansije, razvoj i preduzetništvo; devet radnika u Upravi lokalnih javnih prihoda; dva radnika u Direkciji za imovinu; tri radnika u Službi predsjednika i jedan radnik u Službi menadžera.   

Sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu Lazar Mijanović, član GO DPS-a je 03.02.2014. godine, na nezakonit način, po nalazima Upravne inspekcije, primio u stalni radni odnos 4 radnika i iste rasporedio na rukovodeća mjesta u Mjesnim zajednicama. Takođe, istog dana je u Sekretarijat za finansije i preduzetništvo nezakonito primljen jedan radnik.

Otuda tvrdnja u svojoj izjavi sekretara Sekretarijata za lokalnu samoupravu da nije u pitanju zloupotreba službenog položaja, već nerazumijevanje propisa prilikom nezakonitog zapošljavanja u lokalnoj upravi čime je htio da opravda i sebe za zloupotrebu položaja.

Postavlja se pitanje zašto na spisku nezakonito primljenih radnika nema i imena sadašnjeg sekretara Sekretarijata za lokalnu samoupravu Lazara Mijanovića, iako je isti takođe nezakonito primljen dana 01.11.2012. godine u Upravu lokalnih javnih prihoda.

Da li je Lazar Mijanović, a što mu je bila dužnost kao sekretaru nadležnog Sekretarijata, dao svoj personalni dosije na uvid, zajedno sa drugim dosijeima, ili ga je Upravna inspekcija namjerno izopštila iz izvještaja.

Identična je situacija sa još jednim starješinom organa lokalne samuoprave, kao i sa Mijanovićem, jer isti zajedno sa određenim brojem radnika nije stavljen na spisak nezakonito zaposlenih upravne inspekcije.

Sve ovo dovodi u sumnju da je ova kontrola izvršena površno, selektivno i neprofesionalno i da je broj nezakonito zaposlenih veći od prikazanog.

Na kraju, očekujemo da crnogorska javnost bude upoznata sa nezakonitim zapošljavanjem i u javnim ustanovama čiji je osnivač Opština Nikšić, kao i da li su preduzete mjere krivične odgovornosti protiv svih počinilaca ovog krivičnog djela.

Send this to a friend