Ekonomija

SNP poručila inspekcijskim službama: Pojačajte kontolu uplate poreza

Kako navode, svakodnevno se susreću sa ljudima koji, po zaključenju dugogodišnjeg radnog odnosa u raznim privatnim firmama, dobiju ovjerene radne knjižice sa uredno upisanim stažom.

“Međutim, provjerom radnog staža u Fondu PIO dolaze do saznanja da isti nije uplaćivan ili je uplaćen u znatno kraćem periodu nego što je upisan u radnoj knjižici. Nije rijedak ni slučaj da se unaprijed potpisuju blanko Ugovori o prestanku radnog odnosa, kao uslov za dobijanje zaposlenja. Pojedini poslodavci svake dvije-tri godine osnivaju novu firmu, registrujući je na nekog člana uže familije, a staru firmu prepuštaju stečaju ne uplaćujući ni poreze, ni doprinose. Kako takve firme obično nemaju nikakve imovine u stečajnoj masi, radnici obično ostaju uskraćeni za doprinose po minulom radu”, tvrde u SNP-u.

Prema njihvim rijedčima, tako se stvara prava vojska onih koji će u bliskoj budućnosti biti uskraćeni za sva prava uključujući i ono za penziju.

“To će biti ogroman problem za državu bez obzira na to ko će u budućnosti vršiti vlast. Očigledno je da država, nažalost, nema snage ili neće da se odlučno suprostavi svim ovim negativnim pojavama, nego se iste godinama guraju pod tepih i ostaju van očiju javnosti”, zaključili su u ovoj partiji.

 

 

 

 

 

Send this to a friend