Ekonomija

SO Herceg Novi: O Institutu Igalo da se izjasne radna grupa, investitor, pa odbornici

Drugi zaključak, koji je takođe usvojen jednoglasno, se odnosi na hitno sazivanje sjednice sa istom temom kao i danas, nakon završene prezentacije investitora i izvještaja radne grupe, prenosi Radio Jadran.

“Bez novih investicija nema održivosti Instituta Igalo i pored zalaganja menadžmenta ove ustanove”, saopštio je danas na nastavku 5. redovne sjednice SO Herceg Novi predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović, tokom rasprave o privatizaciji.

Skupštinska rasprava o postupku privatizacije i prijedlogu ugovora, samo je uvod u budući sastanak sa potencijalim investitorom konzorcijumom International Wellness Group Limited, koji se očekuje da dođe i predstavi kako projekat, tako i da odgovori na pitanja koja su se i danas čula.

Pokazalo se da su ostali isti strahovi i sumnje među odbornicima opozicije i pozicije i pored pojašnjenja koja su u proteklom periodu stigla iz Tenderske komisije i danas od njenog predsjednika.

Ponovo su se čule iste zamjerke sa osvrtom na ostale propale privatizacije u Herceg Novom, te da bi u slučaju i ove to bilo pogubno za grad i da popravnog ne bi bilo.

Nesolventni mogući kupac, problem njegovog boniteta, i strah da se neće baviti Institutom već novom rezidencijalnom gradnjom koju bi kasnije prodavao, dominantne su diskusije sa Skupštine.

Tako se čulo da će budući kupac više graditi na slobodnim zelenim površinama nego li što će ulagati u postojeću zdravstveno turističku uslugu.

Šta će biti sa 800 zaposlenih, koje su garancije da će biti poštovan kolektivni ugovor, i kakve će biti novi nakon tri godine, kako je to ugovorom definisano, pitanje je odbornika.

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović rekao je da se u procesu privatizacije nijesu bavili cijenom jer im to nije bio prioritet već ono šta će se dobiti ulaganjem.

On je istakao da će investicija započeti već predviđenim ulaganjem u medicinsku opremu od 10 miliona eura dok se bude čekalo donošenje master plana, pa projektnog zadatka, u kome će država i opština odrediti stepen izgrađenosti.

Vujović je ponovio ranije izrečene stavove, kad je riječ o budućem investitoru, te da se neće raditi nešto što nije u skladu sa planskim dokumentom. Ugovorom je predviđeno da nema opterećenja imovine bez saglasnosti prodavaca, zbog čega kupac ne može založiti imovinu i na osnovu toga koristiti kredit.

Dušan Radović Krušo iz “Izbora” je poručio da neće prodati Banju advokatima, te da neće dozvoliti nepoznatim ljudima iz Engleske da odlučuju o Herceg Novom.

Prema mišljenju bivšeg člana Socijalističke narodne partije SNP Obrada Gojkovića, iza ugovora stoji lobi iz Podgorice, te da je osnovni cilj gradnja privatnih stanova koji će se naknadno preprodati i ekstra profit koji će dobiti. On je mišljenja da Izbor “zavrće uši” DPS-u zbog Instituta, te da su zbog toga ovo danas dali na rasparavu.

Radović je to demantovao rekavši da je DPS njihov ravnopravi partner, a da u vlasti nisu samo zarad vlasti, nego da nešto promjene u gradu.

Dragan Šimrak iz Socijaldemokratske partije SDP kazao je da sada traže pojašnjenja o privatizaciji dijela akcijskog kapitala, a još ne znaju kako je 95. godine privatizovano 25 % akcija Instituta kompaniji Galenika, Milana Panića koje su kasnije prešle u vlasništvo Vlade Srbije.

“A za to smo tad dobili lijekove i pomade sumnjiovg roka trajanja, ali bilo je vrijeme sankcija pa je i to bilo dobro”, kazao je Šimrak.

Zoran Kovačević iz Demokratske partije socijalista DPS upozorio je da Skupština ima velike nadležnosti i odgovornosti, kao i da budućim Prostornim planom opštine i planskim dokumentima može se usmjeriti investiotor na djelatnost zdravstvenog turizma, kako je to predviđeno i Prostornim planom Crne Gore.

Vujović je dodao i da se Ugovor može raskinuti u toku investicionog perioda od pet godina.

“Prodavci će imenovati nezavisnog kontrolora, iz redova najvećih kuća, koji će na godišnjem nivou kontrolisati realizaciju investicionog programa”, rekao je Vujović.

Inače, Skupština je većinom uzdržanih glasova odbornika odbila predložene zaključke SNP-a da Vlada i Skupština Crne Gore obustave privatizaciju Instituta Igalo, da ravnopravno u proces budu uključeni Opština i Sindikat Instituta, kao i da Vlada i Savjet za privatizaciju omoguće otvoreni dijalog o budućnosti Instituta.

Jednoglasje je postignuto samo oko prijedloga zaključka te opozicione partije da u svakom narednom definisanju statusa Instituta Igalo prioriteti moraju biti interesi Herceg Novog i države Crne Gore, kao i održivost zdravstvenog turizma i postojećih kapaciteta.

Zeleno svjetlo za zaduženje od milion eura

Glasovima vladajuće koalicije novska Skupština usvojila je odluku o kreditnom zaduženju od milion eura kod CKB-a, radi otplate preostale glavnice kredita uzetog kod NLB Montenegrobanke AD Herceg-Novi od 603.000 eura.

“Ova banka je ponudila bolje uslove za zaduženje pa je kamata sa šest došla na pet odsto, a mjesečni nameti opštine sa 50.000 eura, biće ispod 30.000 eura”, obrazložio je sekretar Sekretarijata za finansije, Rade Božović.

Send this to a friend