Ekonomija

Sprovođenje strategije JIE 2020 pokazala različite rezultate

Vijeće se tokom prethodne godine usredsredilo na to da se naučene lekcije uvrste u ključne elemente predstojeće strategije i programa rada ove organizacije za period 2017-2019. godina.

Pažnja je usmjerena na razmjenu regionalnih praksi, pri čemu se naglašavaju one oblasti u kojima aktivnosti koje podržava Vijeće mogu imati konkretan i trajan uticaj.

“To se prije svega može ostvariti pružanjem podrške međuvladinim pregovaračkim procesima čiji su ishod multilateralni pravni instrumenti za tri glavne oblasti, a to su vještine i mobilnost, povezivost i konkurentnost”, navedeno je na sastanku u Pravetsu.

Otvarajući sastanak generalni sekretar Vijeća Goran Svilanović je rekao da je ovaj godišnji ciklus region završio sa različitim rezultatima od onih kojima su premašeni ciljevi u nekim oblastima kao što je ujednačavanje ekonomije do onih koji su ostvareni samo polovično u drugim oblastima kao što je privlačenje direktnih stranih ulaganja i unapređivanje obrazovnog profila radne snage. 

Svilanović je takođe ukazao na područja u kojima su rezultati više nego nezadovoljavajući.

“Kada govorimo o rastu, približavanju Evropskoj uniji, povećanju ekonomije i zaposlenosti, kao o ključnim osnovnim ciljevima strategije, napredak je bio osrednji”, naglasio je on.  

Govoreći u ime Evropske komisije, Kjartan Bjornsson, zamjenik šefa Odjela za regionalnu saradnju i programe za Zapadni Balkan Generalne direkcije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, pohvalio je napore koje ulaže Vijeća za regionalnu saradnju i naglasio da osim ako i dok zemlje članice Evropske unije ne shvate “da je ovo region koji nudi i mogućnosti, region koji ima potencijala a ne samo region obaveza” neće se postići da Evropska unija prihvati Zapadni Balkan.

Strukturalne reforme su ključne na putu napretka, rekao je Bjornsson “ali ih nije dovoljno samo utvrditi već ih je potrebno i sprovesti“.

Strategija “Jugoistočna Evropa 2020“ predstavlja zajedničku strategiju ekonomskog razvoja sedam ekonomija iz Jugoistočne Evrope, odnosno Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Srbije i Makedonije. Strategijom su rad Vijeća za regionalnu saradnju kao i regionalna saradnja u Jugoistočnoj Evropi u cjelini usmjereni ka jačanju ekonomskog rasta, te pomaganju i umjeravanju procesa evropske integracije ekonomija iz regiona koje teže Evropskoj uniji.

Strategiju su vlade iz regiona uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju usaglasile 2013. godine.

Send this to a friend