Ekonomija

SSCG: Nikčević tužio SSCG za otpremninu koju je sam sebi potpisao

Generalni sekretar Saveza Duško Zarubica za Pobjedu je rekao da je u pregovorima sa Vladom, Ministarstvom finansija i Ministarstvom rada i socijalnog staranja i da očekuje da će ovaj problem biti brzo riješen.

„U pregovorima smo da se 615.000 eura, novac koji je sa računa Saveza skinut po osnovu tužbi bivših radnika „žrtava tranzicije”, nepravedno i nerealno, vrati našoj radničkoj asocijaciji. Trenutno je dug za poreze i doprinose oko 800.000 tako da ćemo za ostatak koji će iznositi nešto manje od 200.000 eura potpisati reprogram i redovno servisirati obaveze prema Poreskoj upravi“, kazao je Zarubica.

Kako je on objasnio doprinosi za zaposlene nijesu uplaćivani od juna 2012. godine. On je naglasio da će bez kreditnog zaduživanja uspjeti da izmire obaveze prema svim zaposlenima.

Zarubica podsjeća da je nakon 15. jula, kada mu je poslije višemjesečnog sukoba u ovoj asocijaciji omogućeno da uđe u prostorije Sindikata, zatekao vrlo nesređeno stanje. Dug za komunalije je bio veliki, dvije plate neisplaćene i za 32 mjeseca doprinosi.

Sada rade i na obnavljanju veza sa međunarodnim asocijacijama koje su bile prekinute zbog nemilih dešavanja.

„Svakodnevno obnavljamo kontakte. U petak učestvujemo na sjednici predsjedništva Socijalnog savjeta, ima dosta tema koje moramo da razmotrimo“, kazao je Zarubica i naglasio da im broj pristalica, koji se iz dana u dan povećava, daje stimulans za dalju borbu za prava radnika.

Bivši generalni sekretar Marko Nikčević podnio je tužbu protiv SSCG kojom traži isplatu otpremnine u iznosu od 90.000 eura, shodno ugovoru o radu koji je potpisao sa Brankom Vujisićem. To je, kako tvrde u ovoj radničkoj asocijaciji, urađeno suprotno Statutu i svim drugim aktima SSCG.

„Vjerovatno je to bio jedan od njegovih načina za „ušivanje džepova” kako je on volio da kaže“, rekli su Pobjedi u Sindikatu.

Ovaj ugovor, kao i sve druge odluke koje je donio biši generalni sekretar Marko Nikčević poništilo je novo rukovodstvo SSCG.

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine SSCG donijeta je odluka da se iz ove sindikalne organizacije isključe predsjednik Granskog sindikata informativno, grafičke i izdavačke djelatnosti Branko Vujisić i predsjednik Granskog sindikata kulture Željko Kalezić zbog toga što su zajedno sa bivšim, razriješenim generelnim sekretarom Markom Nikčevićem formirali novu sindikalnu centralu na nacionalnom nivou.

Kako su Pobjedi objasnili, po Statutu SSCG oni ne mogu biti istovremeno članovi organa naše sindikalne centrale. Granski sindikati iz kojih potiču Nikčević i Kalezić, kako je naglašeno, ostaju u SSCG.

Odluka o kojoj je Savez sindikata Crne Gore juče obavijestio javnost nema nikakvog osnova, poručio je bivši funkcioner te radničke organizacije Branko Vujisić.

“Ja nijesam u SSCG od dana kada su me, kao predsjednika Sindikata, fizički napali, zbog čega se protiv osam ljudi iz Saveza vodi krivični postupak”, rekao je Vujisić.

 

 

 

Send this to a friend