Ekonomija

SSCG: Nikome nijesu ukinute zarade

Naime, Dan je danas objavio da je na posljednjoj sjednici Skupštine SSCG-a donesena odluka po kojoj su bez plate ostali svi sindikalni funkcioneri osim generalnog sekretara Duška Zarubice.  

U SSCG-u pojašnjavaju da su predsjednici sindikalnih povjereništava razriješeni te funkcije, te da su sada samo donešene odluke da će se isplata, tj .da će ti funkcioneri, volonterski raditi što je u interesu SSCG zbog konsolidacije finansija i članstva u SSCG.

“Što se tiče isplate volonterskog dodatka to je vid reforme. Nikome nijesu zarade ukinute. To su funkcioneri koji se biraju na mandatni period na pet godine. Pri tome članstvo treba da ih izglasa ponovo ili ukoliko nije zadovoljno da izabere novog.

Mnogi od funkcionera su stekli uslove za penziju, ali u svakom slučaju oni po statutu i po aktima treba da imaju svoju matičnu sindikalnu organizaciju u kojoj bi trebalo da se vrate jer je SSCG organizacija zaposlenih. Dolaze iz određenih kolektiva i princip delegiranja je od nižeg ka višem nivou sindikalnog organizovanja“, objasnili su u SSCG-u.

U toj radničkoj asocijaciji dodaju i da je na posljednjoj sjednici odlučeno da se predsjednicima granskih sindikata ukine i volonterski dodatak koji su do sada imali.

“Zbog predviđene dinamike sprovođenja reformi SSCG koja se pokazala uspješna i kao pravi put, da bi se ispravile  neke greške u prošlosti usvojene su adekvatne odluke na nivou SSCG koje su bitne za dalji rad ove radničke asocijacije kao što je  nova teritorijalna organizovanost“, navedeno je u saopštenju.

Napominju da su ostalim zaposlenim u SSCG-u od jula ove godine isplaćene zaostale i redovne zarade, a da je za devet zaposlenih potpisan je sporazumni raskid ugovora.

“Što se tiče zarade sadašnjeg generalnog sekretara za razliku od prethodnika koji je primao cijelu nadoknadu iako je isticao u medijima da je volonter, Zarubica do sada nije primio centa sa računa SSCG jer profesionalno odrađivao funkciju  predsjednika Granskog sindikata uprave i pravosuđa. Ovaj granski sindikat mu je do sada i isplaćivao zaradu“, zaključeno je u saopštenju.

Send this to a friend