Ekonomija

Šta su usaglasili premijeri Zapadno balkanske šestorke

“U nastavku Konferencije o Zapadnom Balkanu održanom u Berlinu 28. avgusta prošle godine, te ministarskih sastanaka zapadnobalkanske šestorke održanih 23. oktobra 2014. u Beogradu i 25. marta 2015. u Prištini, mi, premijeri zapadnobalkanskih država okupljeni u Briselu 21. aprila, u prisustvu evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje, evropskog komesara za saobraćaj i generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju, potpisujemo ovo zajedničko saopštenje kojim potvrđujemo da smo posvećeni povezivanju, dobrosusjetskim odnosima, regionalnoj saradnji i evropskoj integraciji”, stoji u saopštenju premijera zemalja Zapadnog Balkana.

Navodi se da je poboljšanje regionalne saradnje i ekonomske stabilnosti jedna od alatki koje zajednički koriste za postizanje evropskih standarda i ispunjavanje kriterijuma za pristupanje Evropskoj uniji, pri čemu će taj proces građanima tih država donijeti jasnu korist i prije čina pristupanja.

“Izražavamo snažnu privrženost „berlinskom procesu“ i ostajemo usredsređeni na to da da na samitu u Beču 27. avgusta 2015. omogućimo postizanje konkretnih rezultata zasnovanih na pojedinačnim investicionim projektima”, navodi se u saopštenju.

Premijeri Zapadno balkanske šestorke su poručili da prepoznaju da je bolje povezivanje unutar regije kao i unutar Evropske unije ključni činilac privrednog rasta i rasta zaposlenosti na Zapadnom Balkanu.

“Prihvatamo da ovoj našoj zajedničkoj ambiciji osiguramo našu ličnu posvećenost i liderstvo. Napominjemo da u Evropskoj uniji glavna saobraćajna mreža povezuje sve glavne gradove Evropske unije, njena glavna privredna središta i najveće luke. Jasno nam je da će njeno širenje na Zapadni Balkan ubrzati naše politike i regulatorne reforme i usredsrediti napore i investicije na ključne koridore i međusobne veze”, piše u saopštenju.

Premiejri su se dogovorili i o Glavnoj saobraćajnoj mreži. Pored toga, željeznički Koridor VIII će biti u razmatranju što će podrazumijevati i moguće finansiranje pripremnih studija, detaljnih trasa, projekata i istražnih radova u cilju njegovog uključivanja u Glavno saobraćajnu mrežu prilikom narednog razmatranja „TEN T-a“.

“Prihvatamo da naši Nacionalni investicioni odbori bez odlaganja uspostave zajedničko pripremanje prioritetnih investicija kao preduslov za dobijanje podrške iz IPA II za investiranje i kofinansiranje.Priprema projekata treba da odražava činjenicu da su Projekti od interesa za energetsku zajednicu (Projects of Energy Community Interest – PECI) važan dio naše agende povezivanja. Obavezujemo se da identifikujemo i bez odlaganja preduzmemo sve relevantne mjere kao što su regulatorna pitanja, pojednostavljenje procedura prelaska granica, što bi moglo stvoriti neposrednu korist od povezivanja zapadnobalkanske šestorke i to po razumnoj cijeni”, zaključeno je u zajedničkom saopštenju.

Send this to a friend