Ekonomija

Stiglo pet ponuda za izgradnju malih HE

Iz tog Vladinog resora su objasnili da je za svaki od pet ponuđenih vodotoka dostavljena po jedna ponuda.

Predstavnici Ministarstva su naveli da su sve dostavljene ponude kompletne i ispunjavaju tražene uslove, kao i da su podobne za dalji postupak javnog nadmetanja.

“Do ovog trenutka, tenderska komisija je obavila kontrolu dokumentacije kako bi utvrdila da li je ponuđač, u skladu sa oglasom i tenderskom dokumentacijom, dostavio svu dokumentaciju za utvrđivanje podobnosti u zahtijevanoj formi, da li je dostavio garanciju ili depozit i je li podoban za učešće na nadmetanju”, rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni su najavili da će se u narednom periodu pristupiti otvaranju tehničke ponude, nakon čega će se, ukoliko svi propisani uslovi budu ispunjeni, obaviti vrjednovanje ponude.

“Na osnovu toga će biti formirana rang lista”, kazali su iz Ministarstva.

Ministarstvo ekonomije pozvalo je sredinom maja zainteresovane da se do 18. jula prijave na oglas za davanje koncesija za korišćenje vodotoka za izgradnju mHE na vodotocima Lještanica, Bistrica, Bjelojevićka rijeka, Bukovica i Sjevernica. 

Predmet koncesije je projektovanje, izgradnja, korišćenje i održavanje mHE na pet vodotoka u Crnoj Gori, a pravo učešća imala su domaća i strana preduzeća, preduzetnici, građani, konzorcijum i drugi oblici poslovnog povezivanja koji ispune uslove neophodne za učešće na nadmetanju. 

Iz Ministarstva je tada objašnjeno da se ponuđač, samostalno ili kao član konzorcijuma, može prijaviti najviše za dva vodotoka od ponuđenih pet, odnosno da ima mogućnost da dostavi samo jednu ponudu za isti vodotok.

Ponuđač je kao dokaz obezbjeđenja ponude bio obavezan i da dostavi bankarsku garanciju na iznos od 25 hiljada EUR, plativu na prvi poziv i bez prava prigovora, ili dokaz o uplati novčanog depozita u istom iznosu. Rok važenja bankarske garancije ili novčanog depozita je 180 dana od krajnjeg roka za podnošenje ponude. 

Kriterijumi za izbor najpovoljnije ponude su iskustvo u upravljanju hidroenergetskim objektima koje se boduje sa deset poena, finansijska sposobnost i tehničko rješenje koje nose po 40 poena, instalisana snaga mHE 15 poena, godišnja proizvodnja električne energije na pragu mHE 25 poena, i iskustvo na domaćem tržištu i višenamjenska rješenja, koje nose po pet poena.

Send this to a friend