Ekonomija

Stolica: Kroz projekat Adria Med podrška za ribarsku politiku EU

Riječ je o 16. sastanku Koordinacionog Komiteta FAO regionalnog projekta Adria Med, čiji je domaćin bila Crna Gora.

Sastanku su prisustvovali predstavnici zemalja koje učestvuju u projektu (Albanija, Hrvatska, Italija, Crna Gora i Slovenija), kao i predstavnici DG MARE,  FAO, GFCM i predstavnici  navedenog projekta. 

Otvarajući sastanak, Stolica je ukazala na sve aspekte značaja projekta na Jadranskom moru. Ona je dodala da je kroz Adria Med projekat sakupljena značajna količina podataka i da je postavljen kamen temeljac za izgradnju odgovorne ribarske politike. 

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Stolica je naglasila i važnost Socio-ekonomske analize koja je sprovedena u junu 2014. godine, čiji će se podaci koristiti kao karakteristika naših ribara.

Aleksandar Joksimović, viši naučni saradnik Instituta za biologiju mora iz Kotora, kazao je da, iako mala zemlja u poređenju sa drugim jadranskim zemljama, Crna Gora igra važnu ulogu u budućem razvoju  strategije zemalja u ovoj oblasti. 

Na sastanku je predstavljen i film „Ribolov i marikultura u Crnoj Gori“ koji su pripremili Institut za biologiju mora u Kotoru, sa Direkcijom za ribarstvo, uz podršku AdriaMed-a. Film pokazuje neka od glavnih pitanja koji se tiču ribarstva i akvakulture, perspektive i daljeg razvoja. 

Predstavljene su i pregledane sve aktivnosti i rezultati projekta, a takođe su i date informacije o aktivnosti AdriaMed radnih grupa, kooperativnog istraživačkom radu, obukama, kao i saradnji na nivou Mediterana, za period od marta 2014. godine do februara 2015. godine. Predstavljen je razvoj projekta za naredni period. Tema su bile i tekući istraživački programi, aktivnosti koje će biti usmjerene ka razvoj nacionalnih kapaciteta i pripremnih radnji u oblasti projekata. Posebna pažnja bila je posvećena i inicijativama socio-ekonomskog aspekta ribarstva i malog obalnog ribolova. 

Crna Gora je u Adria Med projekat uključena od 2004. godine i do sada je učestvovala u nizu projekata koji su dali pozitivne rezultate u održivom korišćenju i zaštiti ribljih resursa i ostalih organizama u moru.

 

Send this to a friend