Strikova rakija prolazi bez akcize i PDV-a

Komentari (0)
A A A
Dok Hrvatska, zbog ulaska u Evropsku uniju EU, dovodi proizvođače rakije u red pa se moraju registrovati i oni koji to alkoholno piće proizvode za sopstvene potrebe, Crna Gora gubi u budžetu ne malu sumu novca zbog nelegalne proda je tog pića.

Prema nezvaničnim procjenama, piše Pobjeda, u Crnoj Gori se proizvede i proda na desetine hiljada litara rakije koja je uglavnom nerigistovana, što znači u suštini da nije plaćena akciza niti PDV. 

Nema restorana, kafića ili kafane koja nema u ponudi domaću rakiju, obično ,,strikovu", „gazdinu" ili samo pod nazivom ,,lozovača", ,,kruška", ,,šljiva"... bez deklaracije i markice.

Broj registrovanih proizvođača u opštinskim registrima je veoma mali, konkretno u glavnom gradu, samo osam. Odziv proizvođača je sličan i u ostalim crnogorskim opštinama. Kako su saopštili iz Sekretarijata za preduzetništvo glavnog grada, osam proizvođača upisano je u registar proizvođača alkoholnih pića od kada je on uveden, od 2009. godine.

"To dovoljno govori da se Zakon o alkoholnim pićima ne poštuje i da na našem tržištu postoji ogromna količina rakije koja je neregistrovana“, kazala je savjetnica u Sekretarijatu Danijela Radeč.

A koliko država gubi po tom osnovu u izjavi za Pobjedu potvrđuje jedan od registrovanih proizvođača vina i rakije Rade Rajković, koji navodi da akciza za hektolitar rakije iznosi 650 eura, odnosno 3,25 eura za litar, a 2,43 za flašu od 0,75 litara.

Akciza plus PDV na litar rakije iznosi oko pet eura, uzimajući da se nabavi od proizvođača po uobičajenoj cijeni od deset eura.

"Na desetine hiljada litara, slobodno mogu reći, proda se u ugostiteljskim objektima, bez naplate ovih dažbina. Ako se od litra natoči 33 čaše, onda je lako zaključiti koliko se tako zaradi, a koliko država gubi“, kaže Rajković.

On ističe da bi država, ukoliko bi u slučaju rakije ,,uzela svoje" mogla dio tih sredstava da opredijeli za podsticaj samim registrovanim proizvođačima, za unapređenje proizvodnje, marketinga, imidža.

Druga je priča, dodaje Rajković, koliko je rakija bez sertifikata kvalitetna i bezbjedna po zdravlje potrošača, upravo zbog nedostatka adekvatne kontrole.

"Proizvodnjom alkoholnih pića radi stavljanja u promet može se, prema domaćim propisima, baviti privredno društvo, odnosno drugo pravno lice i preduzetnik, koji je registrovan za obavljanje proizvodnje alkoholnih pića u Centralni registar Privrednog suda“, objašnjava Danijela Radeč iz Sekretarijata za preduzetništvo glavnog grada

Ona ističe da se u registar ne mogu upisati fizička lica.

Da bi se izvršio upis u Registar proizvođača alkoholnih pića, kako navodi ona, potrebno je Sekretarijatu dostaviti popunjen tipski zahtjev, list nepokretnosti kao dokaz o vlasništvu ili ovjereni ugovor o zakupu voćnjaka/vinograda, dokaz o upisu u Centralni registar Privrednog suda i dokaz o uplati lokalne administrativne takse. 

Radeč dodaje da se upis u Registar sprovodi nakon što stručna komisija provjeri stanje na terenu, odnosno voćnjaku/vinogradu. Proizvođač je dužan da vodi evidenciju proizvodnje i prometa, kao i da dostavlja godišnje izvještaje.

 
Tweet
0
Ključne riječi:
Najnoviji komentari
  • Lado 1hektolitar ima 100 litara.
    Kako dodjose do ove cifre ako je akciza za hektolitar 650 eura, da je po litru 3,25 eura?
    Mogu ovi iz Pobjede da provjere na google , a da se ne sjete matematike ili fizike....
    prije 2 years 5 months
    0 0
  • Advertisment