Ekonomija

Suzbiti sivu ekonomiju i spriječiti devalvaciju turističke ponude

To je ocijenjeno na tematskoj sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore PKCG, na kojoj je razmatrana tema “Siva ekonomija u turizmu i pojašnjenja u cilju pravilne primjene propisa koje najčešće krše privredni subjekti u ovoj djelatnosti”.

Sjednicu je vodio predsjednik Odbora Dragan Purko Ivančević, a u radu su, osim privrednika, učestvovali i generalna direktorica Direktorata za turistički razvoj i standarde u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Olivera Brajović, direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak-Kukavičić, glavni inspektor iz Poreske uprave Siniša Kovačević, glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin, glavna inspektorka rada Angelina Međedović i potpredsjednica PKCG Ljiljana Filipović.

“Siva ekonomija je prisutna u skoro svim segmentima turizma: usljed neregistrovanja obavljanja djelatnosti (privremeni objekti, plažni mobilijar, izdavaoci ski opreme, turističke agencije, privatni smještaj, dileri soba, rafting i avanturističke usluge, turistički vodiči, turistički zastupnici, usluge u nautičkom, seoskom, zdravstvenom, vjerskom, kongresnom turizmu) na tržištu rada, kao posljedica neprijavljivanja zaposlenih, plaćanje poreza i doprinosa na minimalnu zaradu ili kod zapošljavanja stranaca, usljed neadekvatnog, odnosno umanjenog obračuna zarada kao i prihoda, odnosno izbjegavanja njihovog registrovanja ili umanjenja iznosa”, saopšteno je iz PKCG.

Osim sive ekonomije, koju je nazvao „malignim tkivom crnogorskog turizma“, i ocijenio da se ona ne smanjuje u oblasti izdavanja smještaja, u fokusu Ivančevićevog izlaganja bili su građevinski radovi na putnoj infrastrukturi koji su, prema njegovim riječima, doveli u pitanje kvalitet sezone.

“Građevinski radovi, koji već četvrti mjesec opterećuju sezonu, nanijeli su veliku štetu turizmu, posebno hotelijerstvu i agencijskom poslovanju. Tek ćemo da vidimo koliki će biti broj reklamacija gostiju koje ćemo morati da obeštetimo u skladu sa Frankfurtskom listom, konvencijom koja štiti turiste od aranžmana koje smo mi ove godine bili u situaciji da im ponudimo. Naše agencije, koje su zastupnici velikih turoperatora, pretrpjele su veliku štetu koja se mjeri desetinama hiljada nerealizovanih izleta. Dakle, pored jedne loše poruke koju šaljemo tržištima, partnerima i investitorima na početku sezone, napravljena je velika šteta našim kompanijama od kojih mnoge neće moći da ostvare svoj budžet”, rekao je Ivančević.

Privrednici su posebno akcentovali problem pravne neuređenosti organizovanja izleta, čime se u značajnoj mjeri bave strani državljani neregistrovani kod nas za taj posao. Posljedice toga su nelojalna konkurencija, neplaćanje dažbina i odliv novca iz Crne Gore.

“Prioritet svih prioriteta je da se onemogući onima koji nijesu građani Crne Gore da na nezakonit način obavljaju djelatnosti i pružaju usluge u našoj zemlji. Ne postoji zemlja Mediterana u kojoj je moguće da strani državljanin obavlja neku djelatnost na način kako se to radi u Crnoj Gori. Mislim da je, na kratke staze, dobro da se svi angažujemo u ovom pravcu, a na duže je potrebno sistemski riješiti probleme i  kroz planiranje doći do većeg kvaliteta usluga u svim segmentima turističke i ugostiteljske ponude”, kazao je Ivančević.

Sa sjednice je upućen apel nadležnim državnim organima da se sa pripremom sljedeće sezone otpočne već u oktobru ove godine.

Zamjenik direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Rajko Malović kazao je da je ova godina najbolja u posljednjih pet što se tiče pripreme, organizacije, ugovaranja izdavanja kupališta i privremenih lokacija. Naglasio je da su svi tenderi, osim za područje Sutomora, završeni na vrijeme, a i on je kasnio zbog izmjene planova i završava se u utorak.

“Ove godine niko nije mogao da zaključi ugovor sa Morskim dobrom, a da nije izmirio poreske obaveze i prilagodio objekte planu”, kazao je Malović.

Kao „krivca“ za građevinske radove koji smetaju sezoni on prepoznaje dugotrajne procedure javnih nabavki zbog kojih je teško u roku realizovati planirane aktivnosti, pa zato smatra da je potrebno preko Privredne komore inicirati unaprjeđenja u ovoj oblasti.

Govoreći o problemima agencijskog poslovanja i pružanja usluga organizovanja izleta od neregistrovanih stranih državljana Brajović je rekla  da je u finalnoj fazi izrada prijedloga novog Zakona o turizmu koji će urediti ovu oblast.

Šljivančanin je rekla da su ove godine sa pojačanim aktivnostima krenuli od 1. juna i istakla da su prošlogodišnje mjere inspekcije dale rezultat, pa je 99 odsto onih koji su podnijeli zahtijeve za korišćenje kupališta već sada uskladilo poslovanje sa zakonom.

Međedović je rekla da su u njihovom fokusu gradilišta na kojima radi veliki broj nerezidenata.

“U cilju suzbijanja sive ekonomije pri zapošljavanju domaćih i nerezidentnih lica, uspostavili smo tješnju saradnju sa Poreskom upravom i MUP-om. Izricaćemo kazne za rad u sivoj zoni, jer smo preventivu iscrpili prije sezone”, rekla je ona.

Od ministarstava unutrašnjih poslova i rada  je zatraženo da se maksimalno skrati postupak izdavanja dozvola za deficitarne nerezidentne kadrove i tako izbjegne nezakonito poslovanje kompanija kojima je takva radna snaga neophodna.

Send this to a friend