Ekonomija

Sve što nijeste znali o TETRA sistemu

Wireless Montenegro d.o.o. je kompanija osnovana iz privatno-javnog partnerstva između Vlade Crne Gore i austrijske kompanije EOSS GmbH Innovations management.

“Ovo je prva kompanija u Crnoj Gori osnavana na bazi privatno – javnog partnerstva u ovoj oblasti. Digitalni radio sistemi TETRA standarda prisutni su i u 117 zemalja na svim kontinentima i imaju svoju TETRA asocijaciju koja prati razvoj kako na aplikativnom tako i na hardverskom nivou i predlaže proizvođačima modernizaciju sistema saglasno potrebama korisnika. Ova činjenica potvrđuje da TETRA praktično nema alternative kada je u pitanju zadovoljenje direktnih i urgentnih komunikaciija prvenstveno za potrebe službi iz oblasti bezbjednosti, spašavanja lica i imovine i zdravstvene zaštite”, kazao je Šaban.

Prema njegovim riječima, usluge TETRA sistema se razlikuju od usluga koju pružaju mobilni operateri jer su ovo direktne komunikacije koje obezbjeđuju urgentnu komunikaciju između pojedinačnih korisnika ili unutar grupe korisnika kada svi sve čuju, kao i po potrebi direktne komunikacije između različitih službi kao što su policija, vatrogasne službe, službe hitne pomoći i drugih. 

“Decenijama unazad analogni sistemi najčešće su korišćeni sa niskim nivoom zaštite informacija. U nekim slučajevima, pojedine službe su čak zavisile od komercijalnih servisa, bez garancije da će u slučaju neke veće nezgode ili prirodne katastrofe uopšte biti u stanju da ostvare vezu”, rekao je Šaban.

Tu su, dodaje on, postojala i tehnološka ograničenja analognih sistema koji su u upotrebi.

“U poređenju sa analognim sistemima gdje jedna frekvencija služi za obavljanje komunikacije jedne grupe korisnika, u TETRA sistemu na jednoj frekvenciji budu čak četiri različite grupe korisnika pa tako u Podgorici imamo mogućnost formiranja 32 grupe nezavisnih korisnika koji mogu komunicirati istovremeno što je sa analognim sistemima bilo nezamislivo”, kazao je Šaban.

Kako je dodao, Wireless Montnegro ima poslednju verziju TETRA sistema proizvođača Motorola iz SAD-a što daje prednost u odnosu na većinu postojećih TETRA mreža u svijetu.

“Sada se intezivno radi na razvoju aplikacija koje će omogućiti korisnicima da pristupaju bazama podataka i time vrše direktne provjere na licu mjesta, da imaju tačne lokacije lica koje koriste ove terminale ( radio stanice)”, istakao je Šaban. 

Prema njegovim riječima, značajna osobina TETRA mreže je da ima visok stepen bezbijednosti, što ove sisteme pozicionira u najsigurnije komunikacije za ove potrebe.

“Savremene službe javne bezbjednosti, čiji su zadaci sve složeniji, imaju narastajuću potrebu za širokom lepezom telekomunikacionih servisa u mobilnim uslovima”, naglasio je Šban.

Navodi neke od karakterističnih izazova pred ovim službama.

“To su prirodne katastrofe širih razmjera kada je potrebno obezbijediti komunikaciju između jedinica istih službi na širokoj teritoriji kao i sinhronizovano djelovanje različitih službi (policija, vatrogasci, službe hitne pomoći i spasilačke službe), saobraćajne nezgode na autoputevima i u tunelima kada, zbog povećanog broja zahtjeva za telekomunikacionim saobraćajem, usluge javnih operatera mobilne telefonije postaju nedostupne a pouzdan prenos govora i podataka je od vitalnog značaja za pristup i brzo intervenisanje različitih službi bezbjednosti, ozbiljnija narušavanja javnog reda i mira, kada se kao značajan problem javlja slušanje i ometanje veza, antiterorističke i tajne operacije, kao i operacije obezbjeđenja, kada je, pored pomenute mogućnosti zaštićene komunikacije, povremeno potrebno i onemogućavanje drugih sistema veza u nekoj ograničenoj oblasti”, objasnio je Šaban.

On je kazao da se u Crnoj Gori sa pojavom kompanije Wireless Montenegro vrši postepeni prelaz sa analognih na digitalne radio sistem (TETRA sistem).

“Projekat se realizuje u tri faze. Prva faza je završena, a TETRA signalom su pokriveni Podgorica, Danilovgrad, Cetinje i primorski dio Crne Gore. U toku je priprema realizacije druge faze, kojom se planira pokrivanje TETRA signalom svih ostalih gradova prema sjeveru Crne Gore. Takođe u ovoj fazi će se pokriti glavni putni pravci prema sjeveru Crne Gore. U planu je da se druga faza završi do kraja oktobra 2015. godine. Trećom fazom se planira pokrivanje pograničnih djelova Crne Gore i interesantnih lokacija  koje nijesu obuhvaćene prvom i drugom fazom”, kazao je Šaban

Naglašava da postoji puno pozitivnih primjera korišćenja TETRA mreže posebno zbog činjenice da TETRA mreža ima mogućnost zonskog rada kada dođe do širih elementarnih nepogoda i u tim slučajevima TETRA bazne stanice pružaju lokalnu usluge u zonama koje pokrivaju. 

Takav slučaj je bio u Srbiji kada su bile nezapamćene poplave.

“Jedina komunikacija je bila TETRA sistem. Svi ostali sistemi su bili van upotrebe. Kod nas smo od instaliranja TETRA mreže imali značajne akcije policije u kojima je TETRA mreža pokazala svoje prednosti i kada je bilo i po 1000 komunikacija u satu i niti jedne neuspostavljene veze. Wireless Montenegro ima 24 satno dežurstvo u kojima se vrši stalan nadzor nad radom mreže i koji u svakom trenutku može da u koordinaciji sa planom rada pojednih korisnika izvrši konfigurisanje mreže pa da se istovremeno čuju korisnici policije, vatrogasnih službi, hitnih službi i drugih institucija. To je stvarna prednost ovih vrsta komunikacija”, zaključuje Šaban.           

Korisnici digitalnog radio sistema TETRA su područne jedinice Uprave Policije u opštinama Podgorica, Cetinje, Danilovgrad, Ulcinj, Bar, Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi. Takođe i Služba zaštite Glavnog Grada, Komunalana Policija Glavnog Grada, NP Skadarsko jezero, kao i Služba zaštite Opštine Budva i Služba zaštite grada Kotora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

kolika priča… imao sam i ja
kolika priča… imao sam i ja talkie-walkie kad sam bio mali

Send this to a friend