Ekonomija

Svjetska banka ove godine očekuje rast BDP-a od 3,2 odsto u CG

U izvještaju koji je predstavila Sanja Madžarević Šujster se takođe navodi da će rast BDP-a u 2017. godini u Crnoj Gori dostići 3,6 odsto. 

“Očekuje se da će ekonomski rast na regionalnom nivou dostići 2,7 odsto u 2016. godini sa 2,2 odsto iz 2015. Očekuje se da će se trend ekonomskog rasta nastaviti i u 2017. i 2018. godini”, navodi se u izvještaju. 

Takođe se navodi da rast ekonomije neće utocati na nezaposlenost u Crnoj Gori koja će, kako se ističe, ostati na nivou od oko 20 odsto. 

Svjetska banka očekuje da će javni dug Crne Gore sa 68 odsto BDP-a, koliko je iznosio 2015. godine pasti na 65,7 odsto u 2016. godini.

“Iako se očekuje da će se rast BDP-a oporaviti dovoljno da dostigne 3,3 odsto u periodu od 2016 – 2018. godine, vođen građevinskim aktivnostima, uglvanom povezanim sa auto-putem i turizmom, nakon izbora nova Vlada treba da usvoji kredibilan program fiskalne konsolidacije kako bi primjenila fiskalno pravilo (dug na nivou od 60 odsto BDP-a) na srednji rok”, navode iz SB.

SB u Crnoj Gori, bez obzira na privremeno usporavanje deficita koje je prije svega vezano za nepovlačenje sredstva za izgradnju autoputa zbog kašenjenja u radovima, očekuje do kraja godine deficit koji bi mogao biti na nivou od osam odsto, kao i prošle godine, ukoliko ne dođe do rebalansa budžeta.

Kada su u pitanju zemlje regiona, očekuje se da rast ostane na nivou između 2,8 i 3,6 odsto sa izuzetkom Makedonije.

„U mnogim zemljama rast je pretvoren u radna mjesta. Zaposlenost je porasla 4,7 odsto u Srbiji i 6,7 odsto u Albaniji u prvoj polovini 2016. godine. Po tome se vidi da snažan rast ima pozitivna uticaj na nezaposlenost i siromaštvo u regionu“, kazala je u video uključenju na početku konferencije regionalni direktor SB za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin.

Kada je u pitanju deficit u regionu on je opao sa 3,6 odsto iz 2015. godine da 3,3 odsto u 2016. godini.

Send this to a friend