Ekonomija

Svjetski dan standarda: Zahvaliti stručnjacima koji rade za dobrobit društva

Iz Instituta za standardizaciju Crne Gore ISME je saopšteno da se Svjetskim danom standarda izražava zahvalnost hiljadama stručnjaka širom svijeta koji rade na izradi dobrovoljnih standarda, a koji su osnova za napredak i dobrobit društva, navodi agencija Mina business.

“Taj dan je, takođe, odlična prilika da se ukaže na prednosti koje standardi unose u naše svakodnevne živote, ekonomiju i funkcionisanje društva uopšte”, kazali su iz ISME-a.

Prema njihovim riječima, standardi ne samo da su korisni za trgovinu, već omogućavaju i olakšavaju ljudima širom svijeta da rade zajedno.

“Međunarodni standardi su neophodni kako za nesmetano, zajedničko funkcionisanje proizvoda, tako i da bi ljudi lakše komunicirali. Primjenom standarda stvari jednostavno funkcionišu, dok je odsustvo standarda odmah primjetno”, naveli su iz ISME-a.

U ISME-u su, kako su kazali, promovišući benefite od primjene standarda u Crnoj Gori do sada donijeli više od 13,7 hiljada crnogorskih standarda i srodnih dokumenata koji su identični evropskim i međunarodnim standardima.

Cilj takvog djelovanja je, kako se dodaje, što uspješnija integracija Crne Gore u međunarodne i evropske tokove.

“Dobar rad ISME-a i donošenje odgovarajućih standarda koji su saglasni evropskim i međunarodnim, predstavljaju osnov ukupnog unaprijeđenja kvaliteta u Crnoj Gori”, kazali su iz ISME-a.

Prema njihovim riječima, članstvom u Institutu, privredni i drugi zainteresovani subjekti, imaju mogućnost konstantnog razvoja kvaliteta na svim nivoima i u svim segmentima društva. 

“Dajući doprinos razvoju standardizacije u Crnoj Gori, Institut polako staje uz rame ostalim institucijama te vrste u svijetu. Kroz primjenu standarda koji su identični sa evropskim i međunarodnim standardima pokazujemo spremnost da postanemo dio uređenog svijeta, u kojme su standardi zajednički svjetski jezik”, zaključili su iz ISME-a.

Send this to a friend