Ekonomija

Taksama smo već plaćali auto-put, ali Srbiji

Naime, Vlada Crne Gore 2002. godine dok smo još bili u zajednici sa Srbijom donijela Uredbu kojom je propisana naknada za izgradnju autoputeva koja se izdvajala iz cijene goriva i to 9,7 centi za olovni i bezolovni benzin, dok su crnogorski vozači prilikom sipanja dizel goriva u svoje vozilo po litru za gradnju autoputeva izdvajali 3,5 centi. Ove cijene su bile na snazi do donošenja Uredbe o izmjeni i dopuni Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata 2003. godine. Novom Uredbom smanjena je visina takse za olovni i bezolovni benzin koja je iznosila sedam, odnosno 5,9 centi.

S obzirom da se u našoj državi u tom periodu nije gradio autoput novac od takse na gorivo iz Crne Gore najvjerovatnije je iskorišćen za finansiranje gradnje autoputa u Srbiji.

Vladina Uredba iz 2002. godina ukinuta je tek 2009. Nakon pauze od šest godina, naknada je ponovo vraćena na osnovu Uredbe o izmjeni i dopuni Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata i propisuje naknadu za izgradnju autoputeva i reprezentativnog sporta u iznosu od sedam centi na sve vrste goriva.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

To su pare koje su svi cekali
To su pare koje su svi cekali od kuma Sarica,taksa od ministarstva inostranih poslova odjel Juzna Amerika sektor Kolumbija,za Koridor Saric 10 i 11.Jedina firma koja nikad nije otpustala radnike uCG

CRNOGORAC podgorica
Gost
CRNOGORAC podgorica

najaci su mi ovi sto se
najaci su mi ovi sto se podsmijavaju leskovcu i nisu , a ne vide njino velje dubolo i ostale dukljanske pr…..ine. bogomi ni u njujork da zive a ne na brdo

CRNOGORAC podgorica
Gost
CRNOGORAC podgorica

ne radi se ovdje toliko jesune radi se ovdje toliko jesu li pare zaista isle u srbiju ili ne , nego je najopasnija ova bolesna mrznja montenegrina prema srbiji. to je jedno bolesno stanje i to DPS koristi da opstane na vlasti evo 3 decenije. zamisli cega su se sjetili , toboznjeg slanja para za srbiju prije vise od 10… Više »

Milovac
Gost
Milovac

Srbija je kriva za sve
Srbija je kriva za sve

Ovako ili onako
Gost
Ovako ili onako

Ma zabolje me što je biloMa zabolje me što je bilo prije daj da gledam naprijed u budućnost ako je još imamo. Ako smo izgradili išta puteva u Srbiji i neka smo možda se nekad i mi provozamo ili smo se provozali njima. Pa ni ovo izdvajanje za naš autoput mi ne bi smetalo da ne smatram da smo prezaduženi… Više »

MRZOVOLJNI SOKO
Gost
MRZOVOLJNI SOKO

Svako normalan zna da jeSvako normalan zna da je Beograd izgradila Jugoslavija. Sve republike su radile da bi se pare slale u Beograd i tamo izgradili milionski grad. Ajde sad mi recite da nisu ostale republike bivse YU izgradile Novi Beograd i ostala naselja posle 45 u Bg. Dok se najmanje novca izdvajalo za Crnu Goru i Makedoniju. Nego vi… Više »

Dragutin
Gost
Dragutin

Kako te nije sramota da tako
Kako te nije sramota da tako pričaš! Već si zaboravio zemljotres u CG i projekat navodnjavanja Bjelopavlića.
I zašto se pruga Beograd-Bar gradila od srpskih para? Biće da si ti taj ko ima kompleks.

bekoć
Gost
bekoć

Pa u Srbiju i neka ide iPa u Srbiju i neka ide i treba da ide ali u Crnu Goru raspalu ne treba nista da se radi. Srbijanci su izgradili cijelu Crnu Goru. Srbi su ugrozeni ! Srbija do Tokija ! Svi su protiv nas i opet cemo da saljemo pare za Srbiju i Republiku Srpsku ali ovamo u Crnu… Više »

Polupani lončići
Gost
Polupani lončići

Nemojte nas više braniti
Nemojte nas više braniti ovako:
“Vladina Uredba iz 2002. godina ukinuta je tek 2009”.
Svako normalni će da pita, a đe su pare od 2006.
do 2009.godine. Tada nijesu ni teorijski mogle ići van
Crne Gore, jer smo izglasali samostalnost.
Na osnovu komentara, lako je zaključiti da su ovakvi
nepromišljeni tekstovi kontraproduktivni.

Anonimni
Gost
Anonimni

Ma da oce Milo izaci reciMa da oce Milo izaci reci posteno – Narode moj nacisto smo pukli i nemamo novca da isfinansiramo osnovne stvari , faljiva ni ljekova za najteze bolesnike a porodilista su nam kao u Africi i moramo dici gorivo ne 0.07 no 0,70 centi prvi bi ga podrzao i glasao sledeci put da mi ne placa… Više »

Pelevic s CT
Gost
Pelevic s CT

Gnusna laz…Crnu Goru je
Gnusna laz…Crnu Goru je Srbija izgradila …Most na maloj Rijeci pruga BG Bar Srbi gradise i finansirase nikad se nije placala vozarina ko Tunelom Sozina te nam vi sagradiste DRPSOVCI.Sve sto ste nam dali u ovoj drzavi je smisljeno da vi imate profit sram vas bilo

Gundelj
Gost
Gundelj

Crna Gora je posle 2Crna Gora je posle 2 svjetskog rada bila obična rupčaga i ruralna oblast. Da nije bilo Srbije i njihovih ulaganja u infrastrukturu i dalje bi većina gonila koze i ovce po zapizdinama oko Cetinja, Nikšića itd… Ne treba pominjati pomoć koju je Srbija dala poslije zemljotresa. Ne pominje SFRJ već Srbiju zato što je ona konkretno… Više »

vesko nk
Gost
vesko nk

Gundelju Crna Gora je poslije
Gundelju Crna Gora je poslije 1 svjetskog rata postala rupčaga upravo zahvaljujući pomoći Srbije.U stvari nestala je kao država itd.Ova tvoja gundelj priča je samo sramotna zamjena teza.Idiotluk svojstven crbima.Inače zapizdina po Srbiji imaš danas koliko oćeš.Nepismenog stanovništva zamisli ima najviše u Srbiju itd.

Dragutin
Gost
Dragutin

Vesko, nijesi ti išao dalje
Vesko, nijesi ti išao dalje od Nikšića…Eto ti sad gej parada pa uživaj, dukljanine

hahahah
Gost
hahahah

kakva laz za neupucene
kakva laz za neupucene narodne mase.ako je i uvedena ta taksa kako je mogao da se taj novac uplacuje u budzet srbije??nikako.sad treba pitati vladu Srbije da li je ikada dobijala novac od crne gore za izgradnju srbijanskih autputeva.

vesko nk
Gost
vesko nk

Nije poenta u tome Srbija iliNije poenta u tome Srbija ili ne no obrazloženje LUKSUZ.Da nije progovorio o nametu ili da je rekao da fali para u budžet nikom ništa ali glupavo obrazloženje pravdanje pa po luksuzu.Brato glupost na treći.Ovo komentatora što se svake prIlike vataju za Srbije su posebna priče.Osjećaj za potrebu da se brani susjedna država u svakom… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Čim je roba akcizna, samimČim je roba akcizna, samim tim predstavlja luksuz. Akcize se svuda u svijetu plaćaju na robu koja se smatra luksuzom ili ugrožava ljudsko zdravlje i okolinu, a to su osnovni akcizni proizvodi poput duvana, aklohola i naftnih derivata. Moj narode, lako li vas je zavesti sa dva spina, čim neko vikne “gorivo nije luksuz”, vi svi… Više »

Evivko
Gost
Evivko

Zna sam da su mrzni srbi
Zna sam da su mrzni srbi krivi

Anonimni
Gost
Anonimni

Tih godina veci je bio DRPSov
Tih godina veci je bio DRPSov crni-tajni budzet nego zvanicni drzavni budzet.
Valjale su se rane robe bez ikakve tacne evidencije a pricao mi je ugledan covjek koji je tada radio u javnim prihodima da su pare-devize trpali u dzakove od smeca i donosili u PG .

Anonimni
Gost
Anonimni

Crna gora je od uvodjenja
Crna gora je od uvodjenja marke kasnije evra imala totalno nezavisnu monetarnu politiku od Srbije tako da su ove pare potrosili isti koji ih trose i danas

Anonimni
Gost
Anonimni

Kakva je ovo dezinformacija.
Kakva je ovo dezinformacija. Pa svi znaju da u tom periodu Crna Gora nije ni centa uplacivala u savezni budzet a taksa koja je uvedena koja je uvedena nije zavrsila ni u nasem budzetu, dakle lako je pretpostaviti gdje je zavrsio.

hahaha
Gost
hahaha

A ne nego su nase pare ostajale ovde. Sve se u Beograd slivalo.
A ne nego su nase pare ostajale ovde. Sve se u Beograd slivalo.

alo
Gost
alo

Ovo kao da je tekst izOvo kao da je tekst iz Pobjede. U prevodu: “Finansirali ste auto puteve kroz Srbiju 10 godina sad mozete i jedan Crnogorski jer ako se bunite vi ste posrbice, milija vam je Srbija od Crne Gore. Bila je i veca ova naknada pa se niste bunili.” – Ovo je sve cista laz, gledale te pare… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

I da smo ni habera placali suI da smo ni habera placali su i nama braca za zemljotres. Vjerovatno je ovo lazna prica da bi se opravdao harac. Znam da su se Srbi svojevremeno zalili kako CG ne uplacuje nista u savezni budzet. Polovinu cijene goriva ionako cine razni porezi pa bi ipak trebali jednom da stanu sa dodatnim ugradjivanjem… Više »

Krstaš barjak
Gost
Krstaš barjak

Pa čovječe božji, oni su
Pa čovječe božji, oni su taksu stavili u budžet, to što je nisu uplaćivali Srbiji i što su te pare sad na Kipru (od Gvozdenog,Brana i ekipe) je druga stvar 🙂

razocarana
Gost
razocarana

CDM, dosad sam vas radoCDM, dosad sam vas rado citala jer mi se cinilo da ste koliko toliko objektivni… Ali sta vam se desilo u zadnjih 20 dana? Cemu ovaj spin o taksi za autoput u koji ne vjeruje ni dijete od 2 godine? Haha prvo onaj tekst da vise mjesecno potrosimo na duvan i alkohol, pa sad da smo… Više »

Krstaš barjak
Gost
Krstaš barjak

Pa vidiš li jadna ne bila da
Pa vidiš li jadna ne bila da brišu svaki anti-DUPES komentar. Đe su ti oči !? Za nijansu bolji od klerofašističke Portalanalitike

Ze
Gost
Ze

Srbiji? Ako je tako, onda
Srbiji? Ako je tako, onda udri po luksuzu.

Anonimni
Gost
Anonimni

Vidi vlast da se narod buni
Vidi vlast da se narod buni zbog ovih nameta i pljačke naroda,pa sad je opet Srbija kriva za to.Ko ovome povjeruje neka se zapita što je sa njegovom pameti.

Anonimni
Gost
Anonimni

POBRO,Nikome nije krivaPOBRO,Nikome nije kriva Srbija,opusti se malo 🙂 Poenta ta je da se placalo u zajednickoj drzavi dosta toga,a ka sto vidis,nije se zalilo na puteve Srbiju a nasi s se tad raspadali…Drugo,kad je bio zemljotres nama su svi pomogli jer je to bila obaveza svih nas…da je srece,mi bi se angazovali kroz radne akcije i iskopali to sto… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Svako svjesan i normalan znaSvako svjesan i normalan zna da nije tačno da je iz Crne Gore otišao ijedan cent,a ne eura za nijedan milimetar puta u Srbiji.Što je još gore od ove naknade nije utrošen nijedan cent ni za puteve u Crnoj Gori već su te pare pošle i utrošene su voljom ove vlasti za nešto sasvim drugo,vjerovatno za… Više »

Send this to a friend