Ekonomija

Tender za Njivice i ušće Sutorine produžen do 1. avgusta

Tenderska komisija izmijenila je i ukupnu površinu zemljišta koja se nudi u zakup, tako da ona sada iznosi 30,43 hiljade metara kvadratnih, umjesto ranijih 30,6 hiljada metara kvadratnih.

Lokacija obuhvata i prostor akvatorijuma od oko 17,3 hiljade kvadrata, a zemljište se daje u dugoročni zakup na period od najmanje 31 do najviše 90 godina, sa obavezom finansiranja, projektovanja, izgradnje i upravljanja turističkim kompleksom, prenosi Mina business. 

Ponuđač uz ponudu mora uplatiti depozit ili dostaviti bankarsku garanciju od 200.000 eura naplativu na prvi poziv, izdatu od banke koja ima kreditni rejting najmanje BBB prema Standard and Poor’s agenciji ili one koju Tenderska komisija, prema svojoj diskreciji, odobri na osnovu unaprijed dostavljenog zahtjeva.

Učešće na tenderu biće omogućeno zainteresovanima, uključujući i konzorcijume, koji su otkupili tendersku dokumentaciju i potpisali izjavu o povjerljivosti.

Učesnik na tenderu kvalifikovaće se kao ponuđač ako ispunjava kvalifikacione uslove iz grupe A ili B.

Uslovi iz grupe A su da ponuđač mora biti međunarodni hotelski operater i brend koji je poznat i međunarodno priznat kao uspješan operater najmanje dva hotelska kompleksa, kategorije najmanje četiri zvjezdice.

Ponuđač, takođe, mora imati najmanje pet godina neprekidnog iskustva u planiranju, razvoju i upravljanju hotelima sa najmanje četiri zvjezdice.

On mora da dokaže finansijsku sposobnost i da ima sredstva neophodna za realizaciju predviđenog projekta i da je u posljednjoj godini ostvario pozitivan finansijski rezultat i ukupan promet od najmanje deset miliona eura.

Kvalifikacioni uslovi iz grupe A moraju biti ispunjeni kumulativno.

Uslovi iz grupe B su da ponuđač mora imati vrijednost kapitala ili imovine pod upravljanjem od najmanje 50 miliona, a on mora dokazati da je u posljednjoj poslovnoj godini ostvario pozitivan finansijski rezultat i ukupan promet od najmanje 30 miliona eura.

Ponuđač, takođe, mora imati pismo o namjerama ili sklopljen ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja upravlja sa najmanje dva hotelska kompleksa međunarodnih standarda od najmanje četiri zvjezdice.

Kvalifikacioni uslovi B, takođe, moraju biti ispunjeni kumulativno.

Učesnik na tenderu koji otkupi tendersku dokumentaciju može formirati konzorcijum sa drugima i podnijeti ponudu pod uslovom da kvalifikacione uslove ispunjavaju svi članovi konzorcijuma zajedno. Smatraće se da konzorcijum ispunjava kvalifikacione uslove ukoliko ih njegovi članovi zajedno ispunjavaju, kao i da članovi konzorcijuma odgovaraju neograničeno solidarno za obaveze svakog od njih.

Od ponuđača se, između ostalog, očekuje da ponudi rok zakupa koji ne može biti kraći od 31 niti duži od 90 godina.

Ponuđač treba da ponudi fiksnu zakupnine po metru kvadratnom, čiji garantovani iznos nije manji od jednog EUR po kvadratnom metru zemljišta i 60 centi po kvadratnom metru akvatorijuma godišnje. Ponuđač treba da ponudi i varijabilnu zakupninu tokom bilo koje godine, izraženu u procentu od ukupno ostvarenog godišnjeg prihoda zakupca.

Potrebno je da ponuđač dostavi preliminarni investicioni program i biznis plan sa minimalnom investicionom obavezom od 20 miliona eura, u kojima se precizno navode struktura, dinamika i iznos investicija po godinama i planirani izvor potrebnog investicionog kapitala.

Investicioni program mora biti obezbijeđen činidbenom garancijom.

Preliminarni investicioni program i investicioni program treba da sadrže i plan investiranja u infrastrukturu (vodosnabdijevanje, upravljanje otpadnim vodama, odlaganje čvrstog otpada, infrastrukturu za energiju i saobraćaj) koji će pokrivati potrebe turističkog kompleksa.

U roku od četiri godine od datuma početka realizacije investicionog programa, ponuđač u svemu treba da ispuni obaveze navedene u investicionom programu, koji će biti sastavni dio ugovora o zakupu.

Lokacija se nalazi južno od ušća rijeke Sutorine, a sjeverno od naselja Njivice. Kolskim putem udaljena je oko pet kilometara od centra Igala i oko devet kilometara od centra Herceg Novog. Lokacija je detaljno razrađena u okviru Prostornog plana posebne namjene za Morsko dobro i obuhvata prostor koji je ograničen sa sjeverne strane plažom na lokaciji Pećine, sa zapadne putem za Njivice-Kobila-Prevlaka, sa južne naseljem Njivice i sa istočne strane obalom mora.

Send this to a friend