Ekonomija

Tenderska komisija: Pogrešne tvrdnje Vujovića

Saopštenje prenosimo u cjelosti

Radi istinitog informisanja javnosti iznosimo činjenice koje pobijaju neosnovane tvrdnje Milorada Vujovića redoslijedom kojim je on tvrdnje iznio.

1. Potpredsjednik Vujović se žali da mu nije dostavljen na uvid Izvještaj o procjeni imovine koja se prodaje. Miliorad Vujović nema pravo na uvid u Izvještaj jer nije član Tenderske komisije, a tenderska procedura još uvijek traje. Krajnji rok za dostavljanje ponuda je 18. jul 2016. godine do 12 časova.

2. Bespredmetan je „poziv“ potpredsjednika Vujovića da se Javni poziv za učešće na međunarodnom tenderu za valorizaciju lokacije “Buljarica“ „da na razmatranje Skupštini“.

Nema potrebe da Vujović „spašava“ tender „dajući“ ga Skupštini jer je upravo takav proces predviđen procedurom. S obzirom na iznose o kojima je ovdje riječ odnosno na vrijednost budućih ugovora (kupoprodajna cijena nepokretnosti od najmanje 108.761.000 eura, plus 2,06 eura zakupnina po m2 morskog dobra plus 1,77 eura zakupnina po m2 akvatorijuma) jasno je svakome ko je dobronamjeran da ugovori o kupoprodaji i zakupu moraju biti razmatrani u Skupštini Crne Gore. To propisuje čl. 29 Zakona o državnoj imovini.

Da li je u pitanju obmana javnosti ili neznanje, ostavimo javnosti da sama procijeni.

3. Milorad Vujović poziva na „poništavanje“ Javnog poziva za učešće na međunarodnom tenderu za valorizaciju lokacije “Buljarica“.

Ovakav zahtjev je razmatran i pred Upravnim sudom Crne Gore i odbačen iz razloga što javni poziv nije upravni akt. Dakle, gospodine Vujoviću, Javni poziv ne može biti „poništen“.

4. Potpredsjednik Vujović tvrdi da se krši Zakon o državnoj imovini time što se, kako navodi, „raspolaganje imovinskim pravima na stvarima i drugim dobrima u državnoj imovini vrši bez znanja javnosti“.

Ovo je pogrešmo tumačenje čl. 3. st. 1. Zakona o državnoj imovini u kontekstu određivanja stepena tajnosti na tendersku dokumentaciju. Nema mjesta primjeni ove odredbe u konkretnom slučaju. Poziv je Javni poziv, kojim se ni na koji način ne vrši „raspolaganje“ državnom imovinom.

5. Milorad Vujović tvrdi da „ovakav odnos onemogućava i praćenje i kontrolu korišćenja javnih resursa čime se direktno krši Zakon o primjeni sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore“

Ne vidi se u čemu se ogleda navodno kršenje Zakona o primjeni Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, jer osim tvrdnje Milorada Vujovića nije ponuđen ni jedan argument kojim bi iznijeta tvrdnja bila dokazana.

Mnogo bolje bi bilo kada bi svi zainteresovani uzeli učešća u ovom procesu, bilo u dijelu animiranja investitora, bilo u funkciji efikasnije valorizacije resursa, kojima Država raspolaže, kroz razvoj pojedinih sektora sa najvećim učešćem u indirektnim efektima (razvoj komplementarnih sektora, zapošljavanje, rast BDP-a, povećanje poreskih prihoda), što svakako doprinosi održivijoj ekonomiji.

6.Potpredsjednik Vujović tvrdi da sadržina Javnog poziva „nije u skladu sa ostalim važećim zakonskim propisima, javnim interesom i Odlukom o planu privatizacije za ovu godinu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte”.

Kao ni u prethodnom slučaju ni ovdje nije ponuđen ni jedan argument kojim bi iznijeta tvrdnja bila dokazana.

7.Vujović tvrdi da Javni poziv tretira „cjelokupni zahvat lokaliteta Buljarica obuhvata prostor površine od oko 17.000.000 m2”.

I ovo je još jedna proizvoljnost odnosno apsolutna netačnost, jer Javni poziv ne predviđa prodaju površine od 17.000.000. m2 pošto sadržina javnog poziva jasno navodi u 2.2. i 2.3 da su predmet prodaje nepokretnosti ukupne površine 4.898.216 m2, a da je predmet dugoročnog zakupa zemljište u zoni Morskog dobra površine 533.956 m2 i akvatorijuma površine 585.772 m2.

8. Što se tiče prostorno planske dokumentacije lokalitet Buljarica, prostornim planom do 2020. godine, prostornim planom opštine Budva, planom posebne namjene za morsko dobro kao i nacrtom plana obalnog područja ovaj lokalitet se tretira kao lokalitet od posebnog interesa predviđen za ekskluzivni turizam, marinu, golf terene primarno, a sekundarno za stambenu izgradnju. Dakle, nije tačno da će se promijeniti namjena lokaliteta usvajanjem DUP Buljarica 1. Država ima interes za usvajanje ovog DUP jer se i njeno zemljište nalazi u zoni DUP Buljarica 1.

9.Potpredsjednik Vujović iznosi neistinitu tvrdnju da „predmet prodaje obuhvata nepokretnosti na kojima su kao vlasnici i suvlasnici sa Državom Crnom Gorom upisana fižička lica, i na kojima su upisane brojne zabilježbe zbog vođenja upravnih ili sudskih sporova, kao i hipoteke i koncesije“.

Istina odnosno činjenica je da se prodaje isključivo državna imovina. Što se tiče zabilježbi i tereta na toj imovini riječ je o zabilježbama i teretima koji ne dovode u pitanje valjanost eventualnog pravnog posla jer ne postoje evidentirane zabilježbe restitucije. Ovo tim prije što je poznato da se zahtjev za restituciju, ukoliko do sada nije podnijet, više ne može podnijeti.

10.Potpredsjednik Vujović tvrdi da je „moguće i kršenje odredbi Zakona o eksproprijaciji, Zakona o svojinsko-pravnim odnosima i Zakona o obligacionim odnosima“.

Kao i u više ranijih ovdje pobrojanih slučajeva gospodim Vujović nije naveo o kakvom navodno mogućem kršenju odredaba Zakona o eksproprijaciji, Zakona o svojinsko-pravnim odnosima i Zakona o obligacionim odnosima govori. Pošto nema nikakve potrebe za eksproprijacijom, a nema je jer je riječ o državnoj imovini, nema ni eksproprijacije. Osim ako g. Vujović ne namjerava da patentira „eksproprijaciju“ kojom bi država ekspropriisala imovinu od same sebe.

11.Potpredsjednik Vujović navodi da „sumnja“ „da vrijednost nepokretnosti obuhvaćenih Javnim pozivom znatno prevazilazi ponuđeni iznos od 108.761.000 eura“.

Nema razloga ni za kakvu „sumnju“ jer nije riječ o sumi za koju će nešto biti prodato. Riječ je o početnoj cijeni, odnosno o minimalnoj cijeni. Kupac ne može dati manje od toga. Početna cijena je formirana na osnovu procjene nadležnog državnog organa – Uprave za nekretnine i nezavisnih procjenitelja.

Stepen tajnosti „povjerljjivo“ na tendersku dokumentaciju određen je Odlukom savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte jer je zaštita ekonomskih interesa države iznad prava javnosti da zna sadržaj tenderske dokumentacije posebno zbog činjenice što je tenderska procedura u toku i što su javnim pozivom određeni uslovi za otkup tenderske dokumentacije a ovo i iz razloga zaštite potencijalnih investitora. Naime, objavljivanje ovih podataka moglo bi dovesti do toga da zainteresovani investitori budu izloženi zloupotrebama i manipulacijama trećih lica koja bi mogla iskoristiti podatke za razne vrste špekulacija. Ovakva procedura uobičajena je odnosno normalna širom svijeta.

Tenderska komisija smatra da je dosadašnji postupak u cjelosti sproveden u skladu sa zakonom. 

Starosjediocima poručujemo da će ukoliko dođe do valorizacije i izgradnje hotela visoke kategorije i ekskluzivne plaže – imati slobodan pristup plaži, ali i višestruko uvećati vrijednost svoje imovine.

Crnogorsko-primorskoj mitropoliji takođe želimo da saopštimo da će sve kulturne i crkvene vrijednosti biti očuvane jer time se, pored ostalog, doprinosi i udopunjavanju turističke ponude.

Send this to a friend