Ekonomija

Todorić najbogatiji u regionu, Mišković četvrti

Ivica Todorić najbogatiji je čovjek u regionu, a slijede ga još dvojica Hrvata, Branko Roglić i Emil Tedeski, prenose Novosti.

Todorić i “Agrokor” imaju prihod i vrijednost dionica 3,379 milijardi eura, a najveće je iznenađenje što je sa 2,5 milijardi eura prihoda i vrijednosti dionica Roglić, vlasnik “Orbica”, pretekao Tedeskija iz “Atlantik grupe”, čiji je prihod i vrijednost dionica 1,533 milijarde eura.

Najbogatiji Srbin i četvrti na listi najbogatijih u regionu je Miroslav Mišković, za kojeg se procjenjuje da ima 463 miliona eura prihoda. Na “Forbsovoj” listi na drugom mjestu, kada je riječ o najbogatijim Srbima, su Saša Glušac, Ivica Vukelić i Velibor Đurović iz “Autoritas investimentsa” sa prihodom od 369 miliona eura. Prošlogodišnji lider Miodrag Kostić i njegova “MK grupa” imali su za 20 odsto manji prihod nego lani i više nije u “prvoj ligi”.

U BiH je najbogatiji Izudin Ahmetlić koji je sa svojom “Hifa grupom” ostvario prihod od 330 miliona eura, a slijedi Senad Džambić i njegov trgovački lanac “Bingo” sa zaradom od 258 miliona eura. Od Makedonaca vrh bogataša je rezervisan za Minča Jordanova sa prihodom od 26 miliona eura, a sledi Andrej Josifovski, “težak” 22 miliona eura.

Inače, Forbs se ove godine ogradio od potpune preciznosti stvaranja liste za cio region, tvrdeći da mnogi poduzetnici, prije svega u Srbiji, kriju zemlju gdje im “ležu” pare, pa je nemoguće svima ući u trag. Među njima su prije svega Filip Cepter i Vuk Hamović, a slično je i sa Lukšićima u Hrvatskoj.

 

Send this to a friend