Ekonomija

Tosjali: Željezara nastavlja sa investicijama

To je poručio predsjednik Odbora direktora te kompanije, Fuat Tosjali (Tosyali), nakon dolaska u fabriku čiji je vlasnik postao prije četiri godine i razgovora sa čelnicima Ministarstva ekonomije i Opštine Nikšić, javlja Mina business.

“Radićemo na proizvodnji visokokvalitenih proizvoda koji imaju visoke cijene. Od kako smo kupili Željezaru pratimo razvoj u Crnoj Gori i zadovoljni smo ostvarenim i njenom ekonomijom”, rekao je Tosjali na konferenciji za novinare.

On je kazao da Željezara dobro posluje i da će tako i nastaviti, iako je bila u velikim problemima kada su je preuzeli.

Na pitanje da li njegov dolazak u Nikšić označava nove investicije u Željezari, Tosjali je kazao da u toj fabrici nemaju mogućnost za proizvodnju velikih kapaciteta, jer moraju voditi računa o očuvanju životne sredine Crne Gore, a udaljene su im i luka i ruda.

“Odlučili smo se da proizvodimo malo, ali proizvode velike tržišne vrijednosti. Imajući u vidu trenutne potrebe tržišta, u Željezari polako prelazimo na proizvodnju visokokvalitetnih čelika, za šta smo dobili podršku premijera i ministra ekonomije Crne Gore”, rekao je Tosjali.

Na insistiranje novinara da dobiju preciznije informacije o poslovanju te fabrike, vlasnik Željezare je kazao da “zaposleni redovno dolaze na posao, redovno im se isplaćuju plate i doprinosi”.

“Sva obećanja data državi redovno ispunjavamo, a što se tiče investicija jasno je da fabrika ne bi mogla da funkcioniše kada bi izostale”, rekao je Tosjali.

Upitan kolika je proizvodnja, Tosjali je kazao da “trenutno rade po principu potražnje, i da ne bi bilo dobro za njih da saopštavaju finasijske pokazatelje”.

“Bitno je da smo svaki zahtjev ispoštovali i na vrijeme isporučili proizvode”, kratko je kazao Tosjali.

Na novinarsko podsjećanje da su prilikom preuzimanja Željezare prije četiri godine obećali godišnju proizvodnju od 400 hiljada tona čelika i uposlenje do 550 radnika, Tosjali je kazao da “na tržištu nije bitna količina, već kvalitet i da se proizvod može prodati”.

“Nije bitno da li ćemo proizvesti 400 hiljada ili milion tona, već da li imamo tržište. Najbitnije je da je Željezara aktivna fabrika koja će, sa proizvodnjm kvalitetnih čelika, još više doprinositi ekonomiji Crne Gore”, rekao je Tosjali.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je da se nikšićka Želejzara, od kako je preuzeo Toščelik, “konstantno nalazi na uzlaznoj liniji i kada je u pitanju kvalitet proizvoda, i prodaja, i broj zaposlenih”.

“Posebno nas raduju novi proizvodi u Željezari koji su cjenovnog ranga iznad dvije hiljade EUR po toni, što pokazuje da je riječ o najvećem kvalitetu u ovoj industriji i garancija veće proizvodnje u budućnosti”, rekao je Kavarić.

On je kazao da su “izuzetno zadovoljni viđenim u Željezari i to u vrijeme neviđenog pogroma na tržištu čelika u svijetu”.

“Nikšićka Željezara je svo vrijeme rasla i rasla, a ima i nove perspektive za dalji rast. Garancija za to su i njeni visokokvalitetni novi proizvodi”, rekao je Kavarić.

On je ponovio da će, zahvaljući Željezari, Nikšić ponovo biti industrijski centar Crne Gore.

Predsjednik nikšićke Opštine Veselin Grbović kazao je da je izuzetno važno što će Tosjali grupa ostati u Željezari i dalje razvijati proizvodnju u obimu koje tržište bude dozvoljavalo.

Grbović je pojasnio da je stanje na tržištu čelika u svijetu “katastrofalno”, i da su cijene najniže u zadnjih 50 godina, ali da se “Tosjali izuzetno bori”.

”Izuzetno je važno da će se u Željezari u Nikšiću proizvoditi najkvalitetniji čelici u Evropi u manjem obimu i sa potpunom preradom, i očekujemo u narednom periodu da se krene sa tom investicijom u pogonu Bluming”, rekao je Grbović.

On je kazao da se nadaju da će teško stanje na tržištu čelika brzo proći, i poručio da je izuzetno važno da Željezara zadrži postojeće radnike, uz nova izvjesna zapošljavanja, kao i da Tosjali ulaže u Crnu Goru.

 

Send this to a friend