Ekonomija

Tri miliona dolara za rekonstrukciju “Rade” i proizvodnju gajbica u “CGI Power Serv-u”

Sredstva u iznosu od dva miliona dolara ugovorenih sa preduzećem Bjelasica Rada biće iskorišćena za rekonstrukciju fabrike, obnovu tehnološkog procesa i uvođenje standarda kvaliteta, a ugovor je u ime preduzeća potpisala izvršni direktor Tamara Lakićević.

Ivanović je istakao da su sredstva namijenjena isključivo za nabavku nove tehnologije, podizanje standarda proizvodnje i kreiranje uslova da se mineralna voda koja se proizvodi u Bijelom Polju nađe na inostranim tržištima.

“Razumijem da postoji nestrpljenje zaposlenih, ali ipak, moramo shvatiti da nije moguće preko noći pokrenuti proizvodnju i podići je na željeni nivo. Često smo zaokupljeni problemima na prizemnom nivou. Naravno ja ih ne potcjenjujem, ali zaboravljamo da ne možemo primiti platu, ako nemamo prihode, a prihoda nemamo ukoliko nemamo stabilnu proizvodnju i kvalitetan proizvod koji će neko da kupi. Sve je to međusobno povezano. Zato naš cilj treba da bude da napravimo kvalitetan proizvod koji će naći tržište. Tek onda lančano pokrećemo stvari, uključujući i plate”, kazao je ministar.

Nakon potpisivanja ugovora slijedi procedura osiguranja kredita odgovarajućim kolateralima i ispunjenje uslova predviđenih ugovorom, od čega će zavisiti i brzina upotrebe kreditnih sredstava.

Ministar je izrazio očekivanje da će od jeseni biti revitalizovana proizvodnja sa najsavremenijim tehnološkim standardima, te da će “Bjelasica Rada” u potpunosti ispoštovati potpisani ugovor i zaposliti odgovarajući broj ljudi.

Onje saopštio i da je danas potpisana odluka o raspisivanju javnog poziva za dodjelu koncesija mineralne vode na izvorištu koje je do sada koristila Bjelasica Rada, te da se time u narednih mjesec i po stvara i uslov za eksploataciju samog izvorišta.

Danas je, takođe, iz Ministarstva ekonomije Ministarstvu poljoprivrede dostavljen i preostali dio dokumentacije vezane za preuzimanje nadležnosti nad mineralnom vodom.

“Neophodno je otići i korak dalje i izvršiti formalne promjene o nadležnosti koje su regulisane posebnim aktom o načinu organizacije državne uprave, ali mislimo da sada kada imamo kompletnu dokumentaciju to nije toliko bitno za rješavanje ovog problema, već da možemo paralelno to raditi”, kazao je Ivanović.

Izvršni direktor Bjelasice Rada Tamara Lakićević ponovila je da će sredstva biti investirana u proizvodni proces, te da će se sa pokretanjem proizvodnje stvoriti uslovi za ostvarivanje prihoda i zaradu, a time i izmirivanje obaveza. Lakićević je kazala da se nada da će Bjelasica Rada u septembru biti u proizvodnom procesu. 

Lakićević je izrazila veliku zahvalnost prema Ministarstvu poljoprivrede, odnosno ministru Ivanoviću, zbog pomoći da “Bjelasica Rada” dođe do povoljnih sredstava i dobije novu šansu za oporavak, nakon sedmogodišnjeg stečaja. 

Firma iz Nikšića proizvodiće drvenu ambalažu za italijansko tržište

Nikšićka firma “CGI Power Serv” iskoristiće kredit u iznosu od jedan milion dolara za pokretanje proizvodnje drvenih gajbica. Prema riječima ministra, projekat je posebno opravdan zbog činjenice da je kompletna proizvodnja namijenjena izvozu.

“Obezbjeđivanjem finansijskih sredstava za realizaciju ovog projekta dajemo svoj doprinos, ne samo otvaranju novih radnih mjesta, nego i povećanju proizvodnje i izvoza. Želim da u što kraćem roku investitor pokrene proizvodnju nastavi sa širenjem asortimana izvozom jer je to put oporavka crnogorske poljoprivrede”, kazao je Ivanović.

Izvršni direktor preduzeća Radojica Eraković izrazio je zadovoljstvo što potpisivanjem ugovora počinje da se realizuje dugogodišnja ideja osnivača firme.

“Nikšić ima šumsko bogatstvo i cilj nam je kao ljudima iz tog kraja da to bogatstvo ne bude samo sirovima, nego da se realizuje u proizvodnji sa dodatom vrijednošću. Imamo saradnju sa kompanijom iz Italije i kompanijom iz Srbije, kroz koju je obezbijeđen kompletan plasman u mjesečnoj proizvodnji od 400 kubika na italijansko tržište”, kazao je Eraković.

On je najavio zapošljavanje u fazama do 20 radnika. Računa da bi pokretanje proizvodnje, nakon nabavke i instalacije mašina i opreme, moglo da počne za godinu dana.

”Želimo da damo doprinos i razvoju nikšićkog kraja, što je nama kao osnivačima zavičajna obaveza”, kazao je Eraković.

On je dodao da su kreditna sredstva izuzetno povoljna i da će se potruditi da investicija bude realizovana prema zahtjevima Ministarstva, odnosno ugovora.

Send this to a friend