Ekonomija

Tufegdžić: Barska samouprava pasivno posmatra ekonomska kretanja

Saopštenje Tufegdžića prenosimo u cjelosti: 

Zahvaljujući zaduženosti države i lokalnih samouprava, odnosno opština, poslednjih 10 godina stvoren je sistem koji je evidentno neodrživ, a koji i dalje funkcionše na istom principu. Finansiranje tekuće potrošnje kreditima, računajući i pripadajuće kamate kao dodatni teret, nešto je što ne može trajati vječno. Neadekvatno raspolaganje ionako ograničenima sredstvima, opterećenje vraćanja kredita na kredit, nedovoljna akumulacije sopstvenog  kapitala, put je koji ne može imati lijep kraj. Postavlja se pitanje – do kada se može izdržati ovako? I pored optimističnih priča koje nam se plasiraju, nema svijetla na kraju tunela u kojem se nalazimo, ukoliko ne krenemo mijenjati način rada onih koji odlučuju i upravljaju državom, njenim organima i organima lokalne uprave ili njih same.

Uprkos krizama, potrebno je stvoriti uslove za sigurne i privlačne investicione lokacije. Investitori sami neće doći, naročito ne u grad i državu koji su bili prepoznati kao investicione lokacije sa poslovnim ambijentom koji podrazumijava stavku “predsjednik Opštine 15 odsto” ili “ministar 10 odsto”. U ovakvim slučajevima, samo investitori koji u svojoj poslovnoj etici imaju ovu stavku kao regularnu mogu biti dobrodošli. Rezultati rada takvih investitora i njihovih kompanjona su nam svima dobro poznati. Takvoj praksi se mora stati na put.

Atraktivnost Bara i njegovih razvojnih potencijala je nesumnjiva. Ovaj grad, sa svojim prirodnim resursima, Lukom, Marinom Bar, željeznicom, mora se učiniti privlačnim za investitore. Turizam, građevinarstvo, ribarstvo i prerada ribe, poljoprivreda (maslinarstvo), proizvodnja soka od nara i mandarina predstavljaju samo neke od mogućnosti za investiranje. Sve to treba učiniti vidljivim.

Investitori se ne čekaju,  već se aktivnim djelovanjem mora ići ka stvaranju atraktivnih lokacija koje će ih privući da ulažu svoj kapital baš u naš grad. Prije svega, u okviru lokalne samouprave potrebno je oformiti jedan tim stručnjaka koji bi se bavio identifikovanjem potencijala grada i kreiranjem investicionih projekata koji bi bili prezentovani potencijalnim investitorima. Ovakva djelatnost bi se odvijala u saradnji sa svim zainteresovanim subjektima, građanima, privrednicima i drugim institucijama iz Bara, ali i sa Agencijom Crne Gore za promociju stranih investicija – MIPA. Potrebno je, takođe, napraviti poseban sajt koji bi pružao sve neophodne informacije o potencijalima grada Bara koji su ostali neiskorišćeni.

Ako su naši preci mogli stvoriti Luku Bar, Primorku, Bar Bilje, Izbor Bar, ZIB, Tehnopromet, izgraditi  hotele, valjda možemo i mi, u 21. vijeku, pokušati učiniti nešto kako bismo podstakli ekonomski razvoj i napredak Crne Gore. Demokratama će uvijek širi društveni interes biti iznad pojedinačnog. Kada društvo ili lokalna zajednica u cjelini napreduje, tada će i svaki pojedinac osjetiti ne kratkoročne, nego dugoročne benefite uređenog i odgovornog društva. To je cilj barskih Demokrata.

Send this to a friend