Ekonomija

Tunel Vjeternik probijen 26, Kosman deset metara

Kako saznaju Vikend novine iz izvora bliskog izvođaču radova, kineskoj kompaniji “China Road and Bridge Corporation”, sa obije strane brda probijaju se tuneli, a za sada najbolje napreduju radovi na izgradnji tunela Vjeternik.

Kineski radnici sa jedne, crnogorski sa druge strane svakodnevno probijaju tri tunela na prioritetnoj dionici auto-puta. Kako je kazao VN izvor blizak CRBC, brdo Vjeternik je sa strane koju kineska kompanija radi je probijeno 26 metara, dok je sa druge strane oko deset metara. Ukupna dužina tunela Vjeternik je 3.042 metra.

Na sekciji tri probija se tunel Kosman dužine 2.671 metar, a biće izgrađena u dvije cijevi. Za sada radnici su uspjeli da probiju oko deset metara.

Tunel Jabučki krš, na sekciji četiri za sada je probijen skoro osam metara, a takođe će biti izgrađene dvije cijevi. Dužina desne cijevi iznosi 1.360 metara, a lijeve 1.455 metara

 

Što se tiče mosta Moračica, iz Ministarstvapomorstva i saobraćaja saopšteno je juče da je most projektovan kao kontinualna prednapregnuta ramovska konstrukcija sa glavnim rasponom od 190 metara varijabilnog poprečnog presjeka, koji se izvodi tehnologijom slobodne konzolne gradnje.

“Ukupna dužina mosta je 960 metara, sa podužnim nagibom nivelete od četiri odsto i poprečnim nagibom od 2,5 odsto. Ukupna širina mosta je 23,4 metra, u kojem su sadržane dvije kolovozne trake u oba smjera, pješačke i staze za održavanje sa svom pratećom opremom i vj etrobranskom zaštitom”, objasnili su iz Ministarstva.

Gradnja prioritetne dionice Smokovac Uvač Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja prošle godine, od kada kreće rok od četiri godine koji kineske kompanije. China Road and Bridge Corporation i China Communications Construction Company (CCCC), imaju za završetak radova.

U maju ove godine počelo je izlivanje betona temeljnih jama mosta Moračica, čime su počeli glavni radovi na auto-putu.

Izgradnja auto-puta koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Exim banke pozajmljena su 944 miliona američkih dolara na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Send this to a friend