Ekonomija

Adriatic sea forum: Koordiniranim akcijama razvijati pomorski turizam

Direktorica Nacionalne turističke organizacije NTOCG Željka Radak učestvuje na “Adriatic sea forum-u 2015” koji se održava danas i sjutra u Dubrovniku.

“Adriatic sea forum 2015” pruža mogućnost svim zainteresovanim da se upoznaju sa potencijalima koje Jadransko more može pružiti ne samo za razvoj pomorskog saobraćaja, već i za brojne djelatnosti koje su  sa njim  povezane. 

Tokom foruma organizovani su okrugli stolovi i prezentacije u pravcu intenzivnije promocije cjelokupnog područja Jadranskog mora. 

“Cilj “Adriatic sea forum-a” jeste da se kroz saradnju između država, regija i destinacija uspostavi intenzivnija saradnja i prošire poslovne mogućnosti svih učesnika koji su uključeni u sektore koji su sastavni dio ovog foruma”, saopšteno je iz NTO-a.

Na forumu učestvuje oko 300 eminentnih stručnjaka iz javnog i privatnog sektora. Među participantima su predstavnici Evropske unije EU, organizacija za promociju turizma, turoperatora, lučkih uprava, marina, specijalizovanih turističkih agencija za nautički turizam, specijalizovanih kompanija za kružna putovanja i hotelskih udruženja.

Direktorica NTO Željka Radak govorila je na panelu “Jadransko more: jedno more, jedna destinacija, jedan brend”, na kojem su učestvovali predstavnici nacionalnih turističkih organizacija Hrvatske i Italije i predstavnici turističkog sektora Slovenije i Italije. 

Tokom panela razgovaralo se o mogućnostima organizacije i promocije Jadrana kao jedne cjeline imajući u vidu jedinstvo različitosti ove destinacije. 

Nautički turizam zauzima značajno mjesto u razvoju crnogorske turističke ponude koja uz veliko prirodno bogatstvo i kulturno istorijsko nasleđe ima mogućnosti da postane lider u ovom vidu turizma. 

U posljednjih nekoliko godina nautički turizam bilježi rast broja turista na Mediteranu. Prema zvaničnoj statistici u 2014. godini u Crnu Goru ušlo je 4,6 odsto više plovila za razonodu, sport i rekreaciju i ostvareno je povećanje od 14,9 odsto broja turista koji su na ovaj način posjetili Crnu Goru u odnosu na 2013.godinu.

Send this to a friend