Ekonomija

Budva: Ugostitelji prijete da će zatvoriti svoje lokale

 

Naime, Opština je donošenjem novog cjenovnika za^cupa opštinske zemlje u kontakt zoni Starog grada i unutar bedema, gdje je posebno naznačila, cijene za tende, što do sada nije bio slučaj, izazvala pravi revolt među ugostiteljima.

Ugostitelji okcupljeni oko Udruženja ugostitelja Budve spremni su na protest. Kako je rečeno VN, za ponedjeljak je zakazan Upravni odbor udruženja na kome će se donijeta odluka, kojom će “uzvratiti Opštini zbog novih nameta”.

Opštna je ove godine predvidjela da unutar i oko bedena u samom srcu Budve, bude 29 ugostiteljskih terasa, a od izdavanja u zakup opštinskog zemljišta oče^cuju da prihoduju oko 350.000 eura.

Do sada nije bila propisana komunalna ta^csa za zakup natkrivenog prostora u kontakt zoni i unutar Starog grada za natkrivene ugostiteljske terase, jer konzervatorskim uslovima, pošto je riječ o spomeniku kulture, tende nijesu mogle biti postavljane. Međutim, gotovo svaka od terasa, umjesto suncobrana ima statične tende. Po ugledu na cjenovnik za ostala gradska područja, gdje su ugostitelji plaćali više cijene za natkrivene terase nego one koje nemaju tende, to je prvi put ove godine da uvode cjenovnik i za starogradsko područje.

Skupština je početkom sedmice glasovima vladajuće koalicije donijela Odluku o utvrđivanju početne cijene za^cupa zemljišta u vlasništvu Opštine Budva, kojom je uvedena i naplata za tende oko i unutar Staroga grada.

I do 35 eura po kvadratu

Cjenovnikom je predviđeno da vlasnici lokala, koji budu radili šest mjeseci, plaćaju za natkrivenu ugostiteljsku terasu tokom jula i avgusta 35 eura po kvadratu, ili 1,13 eura po danu. Lokali koji rade tokom cijele godine plaćaće 30 eura po kvadratu. Za jun i septembar cijena je 25 eura po kvadratu tende za terase koje rade pola godine, odnosno 20 eura po kvadratu za lokale koji rade tokom cijele godine. Za ostale mjesece je 15, odnosno 10 eura po kvadratu.

Ugostitelji koji na svojim terasama u Starom gradu i van njega nemaju tende plaćaće za jul i avgust 25, odnosno 17 eura, u zavisnosti da li rade pola ili cijelu godinu. Cijena zakupa opštinske zemlje za terase koje nijesu natkrivene za jun i spetembar je 15 eura, odnosno 10 eura, dok za maj i oktobar je 10 eura odnosno osam eura po kvadratu u zavisnosti od dužine poslovanja.

Send this to a friend