Ekonomija

Crna Gora na trećem mjestu po broju marina na Jadranu

Prema ovom izvještaju Italija je država s najviše marina, drugo mjesto pripada Hrvatskoj, dok u regionu Mediterana postoji 325 marina koje ukupno nude oko 80.000 vezova. Izvještaj je takođe najavio oko 4,89 miliona prevezenih putnika na kruzing putovanjima u lukama Jadrana, što je 5,05 odsto više u odnosu na prošlu godinu. 

Izvještaj je predstavljen na forumu koji je okupio predstavnike sedam država, 25 regiona i 150 destinacija na Jadranu, a crnogorske predstavnice na forumu bile su generalna direktorka za turistički razvoj i standarde u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Olivera Brajović i direktorka Nacionalne turističke organizacije Željka Radak-Kukavičić.

U okviru foruma je organizovano šest panela sa više od 40 međunarodnih govornika iz različitih zemalja na Jadranu, kao i učešće predstavnika institucija Evropske unije. Ovaj međunarodni forum posvećen je pomorskom turizmu na Jadranu sa posebnim osvrtom na kruzing putovanja, trajektni prevoz i nautički turizam. Cilj foruma je, kako je saopšteno, razmjena iskustava i mišljenja o temama koje se tiču potencijala i valorizacije destinacija na Jadranu u cilju njihovog daljeg pozicioniranja kao pomorsko-turističkih destinacija, te prilika za poslovne susrete u pravcu formulisanja zajedničkih aktivnosti ili produbljivanja postojećih.

Forum je osmislilo Risposte Turismo – društvo za istraživanja i savjetovanja u turističkoj makroindustriji.

 

Send this to a friend