Ekonomija

Crnogorci ne otkazuju rezervacije za Grčku

Grčko Ministarstvo turizma saopštilo je da se limit za podizanje novca sa bankomata odnosi samo na lokalno stanovništvo, ali ne i na vlasnike platnih kartica izdatih u inostranstvu.

Crnogorske turističke agencije poručuju da se ipak ponese gotovina, prenosi Pobjeda.

“Što se tiče Grčke, mislim da niko neće imati problema. U stalnom smo kontaktu sa njihovim predstavnicima i nećemo dozvoliti da naši turisti budu u bilo kakvoj opasnosti” rekli su iz In travel agencije.

Najnovija dešavanja u Tunisu i Grčkoj unijela su poremećaje na mediteranskom turističkom tržištu. Udruženje turističkih preduzeća Grčke je saopštilo da njegovim članicama od ponedjeljka dnevno stiže čak 50 hiljada otkaza rezervacija.

Iz In travela su rekli da nemaju više nikakvih interesovanja za Tunis, pa čak ni za Egipat i dodali da te aranžmane za ovu godinu više neće dogovarati.

“Za Tunis promet pada već neko vrijeme, a najnoviji teroristički čin dodatno će produbiti taj pad, tim više što je većina evropskih turoperatora otkazala aranžmane”, kazali su iz In travela.

Izvršni direktor turističke agencije Galileo, Srđan Kovacević, tvrdi da Tunis posljednjih godina i nije bio popularno tržište, tako da najnovija dešavanju ništa nijesu promijenila.

“Grčka je u prva tri mjesta po interesovanju naših graana. Iz sata u sat dobijamo izvještaje sa lica mjesta, od vodiča turističkih agencija koje su naše članice, i situacija je uobičajena. Snabdijevanje se realizuje normalno, ni redova ni nestašica nema, a i snabdijevanje gorivom je uobičajeno”, kazao je Kovačević.

On je rekao da iz Galilea uvijek građane savjetuju, pa i sad, da, ako na odmor idu sopstvenim prevozom, uvijek kad naiđu na pumpu natoče gorivo.

“To nema nikave veze sa situacijom u Grčkoj, to je prosto dobra, odgovorna praksa kad ste na putovanju”, kazao je Kovacevic.

On je poručio da se građani ne oslanjaju na kartice, vec da ponesu gotovinu.

I iz agencije Grand su saopštili da nemaju problema sa Grčkom.

“Tenzija se pomalo osjeća u većim gradovima, u Atini i Solunu, ali u turističkim mjestima sve je uobičajeno, tako da naši turisti nemaju razloga za brigu”, kazao je Kovacevic.

Milan Koprivica iz agencije Milenijum takođe tvrdi da je ljetovanje u Grckoj sigurno i da sve ide po planu.

Za Tunis, kako je rekao, nemaju interesovanja.

“Kad krenu u Grčku građani treba da ponesu gotovinu zbog rada banaka i bankomata i to je jedini rizik. Sve ostalo funkcioniše kao i do sada”, kazao je Koprivica.

On je naveo da se građani interesuju, ali da svi znaju da je situacija sigurna u tim turističkim mjestima.

“Bilo je tih događaja i prethodnih godina, ali nikad u mjestima gdje dolazi najveći broj turista”, zaključio je Koprivica.

Send this to a friend