Ekonomija

CTU od novembra član asocijacije Hospitality Europe

To je na marginama 111. polugodišnjeg zasijedanja Evropskog udruženja turističkih organizacija i turoperatora ECTAA predsjedniku CTU-a Žarku Raduloviću saopštio prvi čovjek HOTREC-a Kristijan de Barin.

Iz CTU su sopštili da se radi o krovnom udruženju koje okuplja 42 nacionalna udruženja iz 28 država članica EU i zastupa njihove interese pred institucijama EU.

„Biće nam drago da učinimo presedan, budući da punopravni članovi mogu biti samo udruženja koja potiču iz država koje su članice Evropske unije. Premda Crna Gora još nije postala punopravni član Unije, svojim rezultatima u oblasti turizma i učešćem u ukupnoj crnogorskoj ekonomiji kojima smo prijatno iznenađeni, smatramo da to članstvo zaslužuje. Na  novembarskom zasjedanju u Holandiji i formalno ćemo pozvati  Crnu Goru kao 43. članicu“, izjavio je izvršni direktor Udruženja Kristijan de Barin.

U sopštenju se dodaje da je predsjednik CTU-a Žarko Radulović zahvalio na pozivu, navodeći da je to izuzetna čast za CTU.

„Ovaj presedan nas veoma raduje kao udruženje i drago nam je da će se ponoviti situacija kao sa članstvom u ECTAA prije dvije godine, kada smo takođe postali punopravni član, iako je država Crna Gora još u procesu pregovora o priključenju. Ovaj poziv za članstvo je joše jedna potvrda da pratimo i primjenjujemo savremene trendove i da svojim vještinama i znanjem možemo da zaslužimo mjesto među najrazvijenijima u turističkoj privredi Evrope “, kazao je Radulović.

De Barin je, ističe se, naglasio da će članstvo omogućiti učešće u kreiranju regulative za razvoj turističke privrede i pristup fondovima EU za realizaciju razvojnih projekata, kao i edukaciju crnogorskog kadra u evropskim prijestonicama kroz različite  studijske programe i praksu osoblja.

“HOTREC je već godinama partner Evropske komisije na brojnim razvojnim projektima u sektoru turističke industrije. Jedan od najznačajnijih je Evropski pasoš ugostiteljskih vještina (Europian Hospitality Skills Passport), koji olakšava kontakt između poslodavaca i nezaposlenih u uslužnim djelatnostima, prevashodno mladih, kako bi se stimulisala mobilnost radne snage u Evropi. HOTREC je učestvovao i u razvoju Turizam Link Platofrme koja za cilj ima integtaciju društvenih mreža u globalne digitalne mreže”, piše u saopštenju.

Send this to a friend