Ekonomija

CTU: Ublažiti vizni režim za turiste iz Kine

CTU ovih dana završava pregovore koji će u post i pred sezoni rezultirati povećanjem broja turista iz Kine. 

Naime, zbog velikog interesovanja tamošnjih turoperatora za dolazak turista u Crnu Goru u periodu van takozvanog “špica sezone“, dogovorena su tri leta sedmično od 10. septembra do 1. juna koja bi obavljao nacionalni avio prevoznik Montenegro airlines.

“Sa kolegama iz susjedne Hrvatske u toku su pregovori da nacionalni avio prevoznik tri čarter leta organizuje iz Zadra  do Tivta kojim bi Kineski turisti iz Hrvatske dolazili na tri dana u Crnu Goru. Tako će se udovoljiti još jednoj njihovoj navici da u roku od  sedam do 10 dana obiđu što više zanimljivih predjela i destinacija”, saopšteno je iz CTU-a.

Osim grupnih dolazaka preko turoperatora, veliko interesovanje turista iz Kine, CTU bilježi i kada su u pitanju individualni zahtjevi. 

“Međutim, svi su saglasni u jednom – da je procedura izdavanja vize za tjevna i dugotrajna, te da je kljjučna prepreka za realizaciju ove vrste aranžmana”, navedeno je u saopštenju.

Stoga, CTU apeluje na crnogorsku Vladu i ministarstva vanjskih i unutrašnjih poslova, da u mjeri mogućeg i posebno za ovu grupu turista pojednostavi proceduru. 

Kao dobar primjer bi, ističu u tom Udruženju, mogle poslužiti ostale države Šengen zone, koje  kineskim turistima izdaju elektronske vize u roku od jednog do tri dana na pet godina koje omogućuju više ulazaka.

“Vjerujemo da bi slične procedure direktno poboljšale rast turističkog prometa i to u , za sve poslenike, najkritičnijem periodu godine: od septembra do juna – koji je kineskim turistima najzanimljiviji. Tako bi se značajno riješio problem sezonalnosti koji imaju i mnogo razvijenije i renomiranije turističke destinacije u Evropi i svijet. Za za malu Crnu Goru, međutim, to bi bio veliki iskorak, ne samo u smislu „osvajanja dalekih tržišta“ , što bi dodatno ojačalo poziciju Crne Gore na turističkoj mapi svijeta (na čemu sa kolegama sa ex –yu prostora intenzivno radimo već četiri godine), već i značajnog rasta prometa i prihoda. To bi značilo i veće zarade, kraće odmore za zaposlene koji u post sezoni uglavnom odlaze na neplaćenpo odsustvo”, objašnjeno je u saopštenju. 

CTU je nakon intentzivnih konslutacija tim povodom sa čelnicima Svejtske turističke organizacije UNWTO došao do podatka da su SAD obezbijedile slične vizne olakšice za turiste iz Kine. 

Preciznije, viza koja omogućava više ulazaka u SAD, Kinezima se izdaje na period važenja od šest godina. Tako su samo u 2014. godini statističari UNWTO-a zabilježili rast broja dolazaka od preko hiljadu odsto. Prognoza UNWTO je da će tokom sljedeće godine preko 100 miliona Kineza putovati širom svijeta, dok se broj putovanja iz Kine u 2025. procjenjuje na čak 300 miliona eura.

“CTU smatra da je to velika šansa i za crnogorski turizam, tim prije što su po svojim zahtjevima: da putuju van špica sezone i da u trajanju od 5 do 10 dana obiđu što više lokacija– više nego poželjni gosti, zahvaljujući kojima bismo ublažili problem sezonalnsoti koji je karakteristika domaćeg turizma već decenijama unazad”, naglašeno je u saopštenju.

U udruženju vjeruju da će Vlada uvažiti njihovu preporuku i pronaći najefikasnije rješenje za sve zainteresovane strane. 

“Stoga apelujemo na Vladu i nadležna minsitarstva da uvaže ove činjenice i pokušaju da nađu rješenje koje bi omogućilo da u kraćim rokovima, ne remeteći redovnost i sigurnost procedura, a da pri tom gosti iz Kine u skladu sa povećanim interesovanje, počnu masovnije da dolaze u Crnu Goru. Vjerujemo da rješenja poput turističke e-vize mogu značajno relaksirati dolaske  u svrhu turističkog boravka i odmora i da za to postoji dobra volja države – kako bismo svi bili na dobitku”, poruču u CTU.

Send this to a friend