Ekonomija

Divljanje Bokokotorskim zalivom pod lupom inspektora u dvije smjene

U Bokokotorskom zalivu grdosije od kruzera, brojne jahte, barke, jedrilice, brzi gliseri i skuteri slike su na koje ljeti nailazimo. Međutim, postoji opravdan strah od onih koji ne poštujući ni sebe ni druge, bahato jure i divljaju gliserima i skuterima.

Željko Lompar, inspektor sigurnosti pomorske plovidbe kazao je Skala radiju da je Inspekcija uvela dvije smjene kontrole na moru koja se odnosi na brzinu i ispravnost plovila.

“Inspektori će biti na moru od sedam do 14 i od 14 do 22 sata, a dežurni telefon inspekcije će biti javno objavljen. Na taj način, građani će u svakom trenutku moći da pozovu inspekciju ukoliko primijete bilo kakvo zagađenje mora ili prekršaje na moru, posebno ukoliko se odnose na brzinu kretanja plovila i približavanja obali”, navodi Lompar.

On poziva građane da fotografišu i pošalju snimak kojim dokazuju da im je ugrožena sigurnost i bezbijednost.

Lompar je podsjetio da plivači ne smiju da se udaljavaju više od 50 metara od prirodne obale ili 50 metara od ograđenog plivališta.

“To je neka zona plivanja, dok je brzim plovilima zabranjemo približavanje obali bliže od 200 metara ili bliže od 150 metara od ograđenog plivališta. Inspekcija prvo upozorava vozače plovila ili plivače da je ugrožebna sigurnost, pa tek onda slijede kazne ukoliko se nakon opomena ne pridržavaju zakona. U svakom slučaju postoji čista zona od 150 metara uzmeđu brzog plovila i plivača gdje ne bi moglo doći do kontakta”, kazao je Lompar.

Od opreme za kontrolu bezbijedbnosti na moru inspekcija posjeduje gliser Lučke kapetanije i kamere, a očekuju i da će dobiti mjerače brzine.

“Za sada koriste mjerač brzine sa Obosnika koji ima svoj repetirtor i na Vrmcu i nešto je povoljnija situacija u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Lompar.

Svi su obaviješteni i preko agencija i korisnici Luka da su brzine po Zakonu o sigurnosti plovidbe kretanja plovila u Boki Kotorskoj 10 čvorova, a šest čvorova kroz tjesnace Verige i Kumbor.

Send this to a friend