Ekonomija

Formira se Balkanska mreža Klastera zdravstvenog turizma

Posjeta je dogovorena na poziv rumunskog klastera, a uz koordinaciju Ambasade Crne Gore u Rumuniji i ambasadora Milana Begovića, i podrazumijevala je učešće na 7. Forumu zdravstvenog turizma održanom u Bukureštu na kom su rad klastera prezentovali direktor Vlatko Stijepović i direktora direktorata u Ministarstvu turizma Marko Petričević. 

U sklopu programa posjete članovi Crnogorske delegacije  imali su priliku da se upoznaju sa radom desetak najvećih bolnica i klinika u Bukureštu i ostalim gradovima Rumunije a koje su članice Klastera medicinskog turzma Rumunije. 

Posjeta je krunisala i zaokružila inicijativu oba klastera u vezi formiranja Prvog Balkanskog klastera zdravstvenog turizma koji će biti registrovan u Briselu, a čije će sjedište i kancelarija biti u Podgorici.

Balkanski Klaster zdravstvenog turizma će biti  nevladina i neprofitna mreža preduzeća različitih privrednih sektora koja je osnovana radi ostvarivanja ciljeva u području zdravstvenog, wellness i spa turizma. Zajedničkim snagama će promovisati  regionalni razvoj u području zdravlja i turizma. 

Buduće  članice Klastera zdravstvenog turizma razmjenjivaće informacije o aktivnostima i temama od zajedničkog interesa, te organizovati zajedničke akcije poput raznih konferencija, radionica, studijskih putovanja, sajmova i sličnih događaja. 

U planu je i zajednička prijava za EU programe i projekte, takođe, preko formirane kancelarije u Podgorici biće omogućeno promovisanje investicija i povezivanje partnera u oblasti investicija u zdravstvenom turizmu.

Zainteresovanost za članstvo u Balkanskom klasteru zdravstvenog turizma, pored osnivača klastera Rumunije i Crne Gore, iskazali su i klasteri zdravstvenog turizma Hrvatske, Srbije i Bugarske.

Send this to a friend