Ekonomija

Forte Mare čeka posjetioce, ulaz dva eura

Nakon što je JUK Herceg fest obavio nephodno uređenje, danas zidinama Forte Mara slobodno šetaju izletnici. Već od sjutra naplaćivaće se ulaznice.

“I ove sezone na tvrđavi planiramo bioskopske projekcije od 1. jula. Međtutim, prije toga nastavićemo sa manifestacijom “Buđenje ljeta”, koja je prošle godine opšte prihvaćena. ”Buđenje ljeta” je 21. juna i sigurno će i ove godien biti atraktivan program. Planiramo i par koncerata, najvjerovatnije i klapski festival”, kaže za Radio Jadran direktor Herceg festa Stevan Koprivica.

Odlukom Savjeta ove ustanove koja gazduje novskim tvrđavama, prvi put će na Kanli Kuli i Forte Mare biti otvorene suvenirnice, sa autentčnim predmetima-smbolima ovog grada i podneblja. Za očekivati je da nakon čišćenja i pripremnih radova tokom maja bude za razgledanje otvorena i Kanli Kula.

Šta pogledati na Forte Mare?

Pored fantastičnog pogleda sa tvrđave Forte Mare na Gradsku Luku, Škver, grad i zaliv, na pučinu, posjetioci mogu da vide sačuvane ostatke utvrđenja iz bosanskog perioda (grbovnik bosanskih velmoža isklesan na velikom kamenu).

U samom podnožju tvrđave nalazi se izvor vode, koji su borci Svete lige (mletačke, papske i španske države) 1687. godine iskoristili, ostavivši grad bez pijaće vode i na taj način ubrzali osvajanje Novog.

Na mermernoj ploči koja se nalazi iznad samog izvora, uklesani su najljepši stihovi, koji su posvećeni Boki Kotorskoj, stihovi pjesnika Alekse Šantića iz 1906. godine.

Svojom arhitektonskom cjelovitošću tvrđava dominira gradom.

Kapije tvrđave za posjetioce biće otvorene svakog dana od sedam do 19 sati. Cijena ulaznice za individualne posjete iznosi dva eura, dok je cijena pojedinačne ulaznice za grupne posjete jedan euro.

Send this to a friend