Ekonomija

FOTO: Evo kako je bilo na tradicionalnoj prčanjskoj “Mušljadi”

Kako prenosi Radio Kotor, za ovu priliku vrijedni domaćini su, uz pomoć brojnih sponzora i prijatelja ovog mjesta, spremili 350 kilograma mušulja na buzaru i obezbijedili 250 litara vina i piva. 

Posjetioce su zabavljali “Hipnos” bend iz Risna i TEATAR 303.

Kako je kazao predsjednik Mjesne zajednice Prčanj Zoran Brguljan, ova autentična fešta ne podrazumijeva samo ekonomsku dobit, već ima širi značaj. 

“Lokalne svečanosti, uz osnaživanje imidža mjesta, prezentuju posebnu, socijalnu dimenziju. Svjesni smo da su brojne manifestacije nerijetko jedini pokretač društvenog života u malim sredinama, pa je tako i kod nas. Zato su ovakve i slične manifestacije od velike važnosti za lokalnu zajednicu i njenu interakciju sa neposrednim okruženjem. Veoma je važno ostvariti dobar balans između različitih funkcija organizovanih događaja uz napomenu, da turisti iz svijeta žele da posjete one fešte koje im pružaju nova, ali i iskrena, iskustva i doživljaje i da im to treba i omogućiti. Posebno su im zanimljive pučke svečanosti u kojima mogu osjetiti duh prošlih vremena i upoznati se sa nekadašnjim životom ljudi u Boki”, pojasnio je Brguljan. 

On sa zadovoljstvom ističe činjenicu da “Mušuljadu” svake godine posjećuje sve veći broj turista. 

“Razlog tome su atmosfera i doživljaji kakvi se ne nalaze na drugim mjestima, uključujući i degustaciju mušulja koje su pravi reprezent autohtone organske hrane i to je utisak koji se prenosi, najčešće usmeno, ali i uz pomoć savremenih elektronskih komunikacija, dakle, više nego promotivnim sredstvima. Najveći broj stranaca nam ipak dolazi zahvaljujući pređašnjem pozitivnom iskustvu na ovoj manifestaciji, preporuci prijatelja ili pak informacijama putem interneta. To je svakako dobra prilika za prezentovanje i valorizaciju našeg ukupnog kulturnog nasljeđa”, rekao je Brguljan.

Posjetioci “Mušuljade” bili su više nego zadovoljni. 

“Prvi put sam ovdje i oduševljen sam atmosferom i gostoprimstvom. Došao sam po preporuci prijatelja koji svake godine ljetuju na Prčanju i nismo se pokajali”, kazao nam je Marko iz Pančeva.

Jovana iz Beograda priznaje da je mušulje probala prvi put. 

“Divan je ukus mušulja spremljenih na ovakav način. Mislila sam da ih nikada neću probati, međutim, vec sam pitala domaćine za recept, rado su mi ga kazali i obećavam da ću ih ubrzo spremiti za sebe i svoje prijatelje”, rekla je. 

Prčanjani su bili pozitivno iznenađeni prisustvom velikog broja turista. 

“Šteta je da ovakvih druženja nemamo više tokom godine. Mjesto zrači nekom novom energijom i te večeri su posebne, kako za nas domicilno stanovništvo, tako i za posjetioce. Mnogi nas pitaju o tome kako se nekada živjelo, kakvi su bili običaji i navike ovdašnjih ljudi, zanimaju ih takve informacije i mi im rado o tome govorimo”, iskrena je bila mještanka Tina.

 

Send this to a friend