Ekonomija

FOTO: Evo kako je u Baru obilježen Svjetski dan turizma

Manastir Prečista Krajinska je jedan od najznačajnijih spomenika u Crnoj Gori, a nalazi se u blizini mjesta Ostros, na obali Skadarskog jezera. Prvi  put se pominje krajem X vijeka, u Ljetopisu Popa Dukljanina. Manastir je osnovao knez Vladimir za koga je vezana legenda o njegovoj tragičnoj ljubavi sa lijepom Kosarom, kćerkom makedonskog cara Samuila.Manastir je jedno vrijeme bio sjedište Zetske mitropolije, da bi krajem XVI vijeka bio porušen. 

Učenici su posjetili i stari bunar u Ostrosu, koji datira iz 1001. godine, na čijem dnu se nalazi izvor pitke vode i  koji i danas snabdijeva stanovništvo okolnih sela pitkom vodom.

“Povod za posjetu ovim lokalitetima je 1 000 godina od ubistva kneza Vladimira  i 1 000 godina državnosti Crne Gore. Obilježavanje ovog jubileja je dobra prilika da se učenici upoznaju sa bogatom  kulturnom baštinom, ali  i prirodnim ljepotama Skadarskog jezera”, istakli sui z TO Bar.

Nakon Ostrosa učenici su imali prilike da obiđu Stari Bar, Staru maslinu i da se upoznaju sa kompletnom turističkom ponudom jedinog starog grada na crnogorskom primorju koji je u davnim vremenima zbog odbrabenog položaja i izvora pitke vode pozicioniran 4 kilometra od morke obale. 

Po riječima profesora i učenika ovo je bio fantastičan primjer gdje se spaja teorija i praksa, podsjećajući da djeca lakše, brže, spremnije usvajaju znanje, što daje odlične rezultate i ovo je najbolji način da shvate vrijednosti i ljepotu naše zemlje. 

Ovakav vid saradnje sa srednjom turističkom školom, ističu oni, postao je tradicija.

 

Send this to a friend