Ekonomija

FOTO: Održan četvrti ski maraton na Sinjajevini: Nepravedno zapostavljena planina

Kako je kazala v. d. direktora TO Kolašina Slađana Kršikapa, ekspediciju na maratonu su činile dvije grupe: 23 učesnika na skijama i 15 učesnika na motornim sankama.

“Posebno zadovoljstvo čini i to što su dvije dame savladale ovu zahjevnu rutu, a jedna od njih je Jelena Bulatović, reprezentativka Crne Gore u nordijskom skijanju. Još jedan podatak vrijedan pažnje je da je najstariji učenik maratona bio Rajo Puletić koji je sa svoje 73 godine takođe uspješno završio trku. Dio ekspedicije na motornim sankama je imao veoma težak zadatak, a to je da pruži logistiku  i da brinu za sigurnost učesnika na skijama kao i da snimi i fotografiše najzanimljivije detalje kako bi ovaj nezaboravan događaj mogli prezentovati široj javnosti”, kazala je ona. 

Ekspedicija je krenula iz Gornjeg Lipova preko prevoja Vratlo, zatim preko Katuna Pekovića, Klikačkog Polja, Omara Cerovića, Okruglice i Odraga. Trasa je nastavljena preko Suvog Polja, Dragoševaca, južne strane Orujice, Međuorujice, Rađevine, Sjenice pa preko Bara Žugića, Oble Glave, Rudinovače, Junčevog dola i Tmajevaca do Žabljaka.

“Ono u čemu smo svi saglasni jeste da Sinjajevina svojom ljepotom i predjelima kakvi se rijetko sretaju ostavlja bez daha i da je zaista teško pronaći riječi koje bi opisale ono što osjećate dok prolazite preko ove planine. Učesnici ekspedicije su na najljepši način promovisali, nepravedno zapostavljenu i sa mnogo potencijala, planinu Sinjajevinu. Osim toga, povezivanjem turističkih centara Kolašina i Žabljaka na ovaj način se stvaraju dodatne turističke ponude kakvim bi se ponosile i mnogo veće evropske turističke destinacije. Manifestacija je zahtijevala ogromnu organizaciju ali smo se maksimalno potrudili i sve je prošlo u najboljem redu”, istakla je Kršikapa. 

Predsjednik Planinarskog kluba Bjelasica Aleksandar Popović navodi da je Sinjajevina jedinstena planina, ona od koje običan čovjek zazire i pred čijom snagom mora osjetiti veliko poštovanje.

“Mi smo imali hrabrosti da ideju o prelasku Sinjajevine pretočimo u djelo. Na ideju o prelasku Sinjajevine došao je prije šest godina naš poznati botaničar, Danijel Vincek i on je prvi koji je pokrenuo tu priču. Jedan od prvih planinara koji je samoinicijativno prešao Sinjajevinu je član našeg kluba, Boban Džim Brković. Članovi Planinarskog kluba Bjelasica su od samog starta uzimali učešće u organizaciji manifestaciji a veći dio učesnika ove ekspedicije su članovi našeg kluba”, kazao je on. 

Prema riječima Milana Medenice koji je predsjednik NVO Natura, glavni cilj maratona je bilo nastojanje da se planina Sinjajevina i nordijsko skijanje promovišu kao velika mogućnost opštine Kolašin.

“Još jedan od ciljeva je da se organizuje ski maraton koji će okupiti još veći broj učesnika. Afirmacija ovih aktivnosti predstavlja promociju outdoor aktivnosti i korišćenje potencijala onakvih kakve ih je priroda stvorila”, konstatovao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zdravko
Gost
zdravko

Sve cestitke organizatoru i ucesnicima prelijepe ture.
Sve cestitke organizatoru i ucesnicima prelijepe ture.

Anonimni
Gost
Anonimni

prelijepo…
prelijepo…

Send this to a friend