Ekonomija

FOTO: Oživiti kulturna dobra kroz turizam: Potpisan ugovor sa Paradores de Turismo

 

Kako ističu iz resora, osnovni cilj je razmjena znanja i iskustava, a revitalizacija i stavljanje u funkciju kulturnih dobara kroz turističku namjenu jedan je od prioriteta Ministarstva i Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

“U skladu sa navedenim, odabrano je nekoliko objekata u našoj zemlji, prepoznatih kao kultuma dobra, za koje će se vršiti analiza mogućnosti valorizacije i revitalizacije po metodologiji kompanije. Nakon dobijanja svih relevantnih informacija, pomenuta kompanija će izraditi studiju na ovu temu. U skladu sa usaglašenim obavezama, predstavnici Paradores de Turismo, S.A. će u februaru posjetiti Crnu Goru, kako bi obišli potencijalne objekte i održali javnu prezentaciju”, najavili su iz Ministarstva. 

Kompanija Paradores je osnovana 1928. godine i upravlja sa 94 hotela koji se u najvećem broju nalaze u objektima koji su zaštićena kulturna dobra. Hoteli se nalaze u okviru devet nacionalnih parkova, devet nacionalnih rezervata i 12 World Heritage gradova koji sadrže 15 dvoraca, 14 manastira, 12 palata i šest jedinstvenih istorijskih objekata. Osnovni cili djelovanja Kompanije je teritorijalna integracija i podizanje nivoa dostupnosti i razvijenosti unutrašnjih zona koje nijesu karakteristične turističke destinacije. 

 

 

Send this to a friend