Ekonomija

FOTO: Profesori i studenti iz SAD-a u posjeti NP Prokletije

Još prije proglašenja Nacionalnog parka “Prokletije” grupa profesora i aktivista nevladinog udruženja iz SAD-a, “International Peace Parks Expeditions“, boravila je na Prokletijama i aktivno se bavila zaštitom i unapređenjem masiva Prokletija. 

Ove godine grupu od 13 ljudi predvodili su profesor i direktor “International Peace Parks Expeditions“ Todd Walters i Goef Dabelco, profesor Ohio univerziteta.

Grupa je sačinjena od studenata sa četri različita univerziteta: Ohio univerziteta, Državnog univerziteta u Nju Jorku, Univerziteta Džordž Vašington i Američkog univerziteta.

Ove godine aktivnosti su bile usmjerene na proučavanje prekogranične saradnje na polju zaštite životne sredine, održivog razvoja, upravljanja prirodnim resursima u nacionalnim parkovima: „Prokletije“ u Crnoj Gori, „Bjeshkete namuna“ u Kosovu i parkovima „Valjbona“ i „Theti“ u Albaniji.

Direktor NP “Prokletije”, Enes Drešković kazao je da su prvo obišli Plav i Gusinje, a zatim Nacionalni park “Prokletije”, a goste su upoznali sa prirodnim ljepotama parka kao i problemima koji su prisutni.

U Centru za posjetioce parka održana je prezentacija na kojoj su prezenteri iz Nacionalnog parka Irfan Radončić i direktor Lokalne turističke organizacije Plav, Edin Jadadić, studente upoznali sa načinom funkcionisanja Parka i turizmom u Opštinama Plav i Gusinje.

“Njihov boravak iskoristili smo da u okviru obilježavanja Evropskog dana parkova posjetimo dragulj Nacionalnog parka Hridsko jezero, koje je i u ovom periodu okruženo snijegom. Boravak na Hridskom jezeru iskoristili smo kao radionicu u prirodi i upoznavanje studenata sa prostorom koji u  neposrednoj blizini jezera obuhvata masiv Prokletija na Kosovu i Albaniji”, kazao je Drešković.

U popodnevnim satima u eko planinarskom naselju Hrid, gdje su studenti bili smješteni, na sva pitanja zainteresovanih u vezi zaštite i unapređenja parka odgovarali su Direktor NP „Prokletje“ Enes Drešković i republički šumarski inspektor Hakija Jasavić.

“Studente je najviše interesovala zaštita šuma i divljači kao i projekat Prokletije prekogranični zaštićeni prostor Crne Gore, Kosova i Albanije. Ovo iz razloga što oni sličnu aktivnost sprovode u Kosovu i Albaniji”, kazao je Drešković. 

Dodaje da su ovogodišnju posjetu iskoristili da osmisle i realizuju uzvratnu posjetu parkovima, univerzitetima i našoj dijaspori u SAD-u.

“Zaposleni u parku, pripravnici sadašnji i bivši, volonteri i članovi planinarskih klubovi svakako da imaju potrebu da posjete Nacionalne parkove u SAD-u i da razmjenom iskustava nešto nauče i primijene kod nas. Od ovih uzajamnih kontakata, posjeta i aktivnosti u Nacionalnom parku „Prokletije“ očekujemo mnogo, a između ostalog to je jedan od direktnih načina da našoj dijaspori u americi približimo i ponudimo aktivno učešće u zaštiti i unapređenju  parka i mogućim zajedničkim projektima za razvoj turizma i poljoprivrede u Parku. Takođe vlada veliko interesovanje naše omladine u dijaspori koja studira na ovim i drugim univerzitetima u SAD-u da u narednom periodu i oni učestvuju u ovakvim aktivnostima”, kazao je Drešković.

On se nada da će ove zajedničke aktivnosti u narednom periodu podržati Američka ambasada u Crnoj Gori i Crnogorska ambasada u SAD-u. 

Todd Walters, direktor „International Peace Parks Expeditions“ kazao je da su prve dane boravka u Plavu i Gusinju iskoristili da studente upoznaju sa istorijom, kulturom i tradicijom ovog kraja.

“Smjestili smo se kod lokalnih domaćinstava. Posjetili smo i prelijepo Plavsko jezero i gdje smo proučavali upravljanje vodenim resursima. Ostali dio vremena proveli smo u eko-planinarskom naselju „Hrid“ u Babinom polju. Posjetili smo planinsko jezero, gdje smo koristeći se IUCN-ovom procjenom prekogranične konzarvacije prirode analizirali teren, fokusarajući se na menadžment vodenim resursima, šumom i eko-turizmom. Ovaj program smo uklopili u oviru Evropskog dana parkova”, kazao je Walters.

Naglašava da je primjetan znatan napredak u upravljanju zaštićenim područjem koji se ogleda u spriječavanju ilegalne sječe, i promociji eko-turizma. 

“Kao izvršni direktor nevladinog udruženja „International peace park expeditions“ imam jedinstvenu priliku da budem veza između Službe za vanjske poslove Nacionalnih parkova SAD-a i univerziteta u SAD-u, posebno Ohio univerziteta, sa jedne strane i Nacionalnog parka „Prokletije“ sa druge. Naša saradnja može poprimiti više oblika. Prva je ova prekogranična akademska ekspedicija, putem koje dovodimo studente u Nacionalne parkove „Prokletije“ kako bi proučavali različite oblasti u okviru upravljanja zaštićenim područjem. Druga je organizovanje uzvratne posjete za tim koji radi na upravljanju Nacionalnim parkom „Prokletije“ koja bi omogućila posjetu Službi za vanjske poslove nacionalnih parkova SAD-a, gdje bi imali uvid u način na koji su Parkovi u SAD-u organizovani i njihovom model upravljanja, način na koji parkovi privređuju od posjetioca itd”, ističe Walters.

Takođe, dodaje, posjetom Ohio univerziteta ostvariće se partnerstvo sa tamošnjim profesorima Biologije i upravljanja zaštićenim područjima, razvoja održivog turizma itd., putem kojeg bi oni mogli doprijeniti Nacionalnom parku Prokletije svojom ekspertizom.

“Tokom trajanja posjete izvršiće se bratimljenje NP „Prokletije“ sa jednim od Nacionalnih parkova u SAD-u. Takođe, ugovoriće se program razmjene volontera, koji će omogućiti tromjesječni boravak volontera iz Nacionalnog parka „Proketije“ u SAD-u, kako bi dobili iscrpno iskustvo u upravljanju parkovima Američkim modelom”, zaključio je Walters.

Send this to a friend