Ekonomija

FOTO: Regata EST 105: Rekordan broj jedrilica, loši rezultati zbog vjetra

Ranijih godina u gradskoj Luci u Novom bijelila su se jedra odmah poslije ponoći, a ove godine je nekoliko sati kasnio dolazak prvih brodova. Tako je većina posada koja je juče u podne startovala iz Italije, ocjenivši da ne mogu stići u regularnom vremenu, umjesto na jedra, uplovila u hercegnovski zaliv koristeći motore, prenosi Radio Jadran.

Prvi krstaš “Buena Vista” stigao je jutros u 8.47 sati. Drugi je s raširenim jedrima, u 10.32 sati, prošao cilj “Verve Lamer”, dok je treća jedrlica bila “Exprivia Luduan”.

No, regataši su tradicionalno otvorili turističku sezonu u Herceg Novom. Oživio je Škver i Stari grad, jer je stiglo skoro 600 Italijana, posada brodova i njihovih familija. Domaćini su se ovoga puta pobrinuli da ih dočekaju uz Gradsku muziku, ugostitelji su otvorili i napunili lokale, a na samom mulu je postavljeno nekoliko štandova sa domaćim proizvodima, suvenirima, jahting opremom i štand Turističke organizacije Herceg Novi.

Bepe Panarale i njegov sin Karlo su pasionirani jedrličari. Učestvovali su na brojnim regatama, sa drugim brodovima, ali su sa “Buenom Vistom” pobjednici regate “Est 105”.

“Nijesmo imali dobar vjetar. Na sredini Jadranskog mora on je bio veoma slab. Na brodu nas je 12 članova posade, tu je i dio moje porodice, brat i sin. Veoma volim Crnu Goru. Ovo je divno turističko mjesto. Priredili su nam u Herceg Novom lijepu dobrodošlicu. Sigurno ćemo opet doći”, rekao je za Radio Jadran Bepo Panarale.

Među regatašima je bilo i sedam crnogorskih brodova, a u “Neptunu”, Novljanin Uroš Zloković. On je od početka u organizaciji regate Terra da mare, a jedrio je sedam puta na ruti od Barija do Novog.

“Do sada nikad nismo imali preko 50 brodova, zato je ova regata rekordna, ali zapamtićemo je po najlošijem vjetru do sada. Veoma mali broj jedrlica je stigao u regularnom vremenu s jedrima do cilja. Kada smo se odvojili od italijanske obale na 30 milja vjetar je potpuno prestao i morali smo da upalimo motor, što je loše za regatu. Bio sam u “Neptunu” sa skiperom Sašom Kekovićem. Od domaćih posada su još bili sa svojim brodovima Jovica Rašović i Akim Koprivica, Vojska Crne Gore, jedna posada iz Kotora i dvije iz Bara. Ove godine smo napravili korak naprijed u prijemu nautičara. Postavili smo punktove sa autentičnom ponudom, zdravom hranom, informacijama i propagandnim materijalom, a tu su i posebno četiri štanda vezana za servis brodova i uopšte nautiku”, istakao je Zloković.

VD direktorka TO Herceg Novi Nataša Martić kazala je da je regata izuzetno značajna za turizam Herceg Novog, te da pruža brojne mogućnosti za povezivanje dvije regije.

“Ove godine TO postavila je štand na mulu sa propagandnim materijalima i svim informacijama. Interesovanje je veliko, čak i Novljani dolaze da se raspituju za neke informacije. Vjerujem da ćemo iduće godine bolje pripremiti ove prekojadranske susrete, jer ove godine nismo imali vremena da se blagovremeno uključimo”, navodi Martić.

Predsjednik opštine Nikola Gojković priredio je prijem za goste iz Italije, među kojima su i maslinari, čelni ljudi “Olivetija”, poznatog konzorcijuma koji od proizvodnje maslina godišnje ostvari prihod od 60 miliona eura.

Za sve će večeras biti priređen koktel dobrodošlice u “Hunguest hotels Sun resort”, a sjutra, 2. maja u organizaciji domaćih jedriličarskih klubova “Jugole Grakalić” i “Jovo Dabović” startovaće lokalna regata kroz zaliv za trofej Herceg Novog. Biće to prilika da oni koji nisu mogli na prekojadranskoj regati postignu dobre rezultate u zalivu.

Sjutra veče, prvi put na trgu Belavista, biće upriličena svečana dodjela nagrada najboljim jedrličarima.

Send this to a friend