Ekonomija

FOTO: Speleološka istraživanja na Prokletijama

Prokletije su vrlo interesantne sa aspekta istraživanja i posjeta velikog broja jama i pećina.

“Mi u Parku ćemo, svakako, u budućnosti mnogo više raditi na tome, a obzirom na tešku finansijku situaciju u Parku i državi, šansu za te aktivnosti vidimo u IPA prekograničnim programima CG sa Albanijom i Kosovom. Jedan od dugoročnih ciljeva je da u budućnosti objedinimo katastar speleo-objekata čitavog masiva Prokletija u tri države. Istraživanja jama i pećina, što se da primjetiti, su mnogo interesantija stranim zaljubljenicima i istraživačima nego nama u Crnoj Gori”, ističe direktor NP Prokletije Enes Drešković. 

Ove godine izvedena je 10-ta speološka ekspedija na Prokletijama. Ekspedicija je bila sastavljena od Velikopolskog Kluba Tatarnistva Jaskinijego i Poznava, Speleokluba Svjatokriška iz Kajelca Poljska Akademko speleološkog Alpinističkog kluba iz Beograda, CR Pionir iz Banja Luke uz svestranu podršku NP Prokletije.

“Ove godine nastavljeno istraživanje šest speleoloških objekata pronađenih u prethodnim godinama. Najdublji objekat koji je istraživan ima 520 metara dubine i 1800 metara dužine. Pored toga, i nekoliko jama se sastavilo u jedan sistem koji trenutno ima 3100 metara dužine. Trenutan rezultat speleoloških istraživanja u Bjeliču iznosi 20 kilometara istraženih i kartiranih kanala. Veliki dio dosada istraženih kanala zahtjevaju specijalnu opremu potrebnu za napredovanje kroz njih. Nakon dugogodišnjeg istraživanja šest trenutno poznatih bjeličkih jama sprema se i knjiga o njima i 10-to godišnjim istraživanjima”, izjavio je Kristof Hajden, vođa speleološke ekspedicije.

 

Send this to a friend