Ekonomija

FOTO: U Budvi obilježen Svjetski dan turističkih vodiča

Ova međunarodna organizacija na današnji dan poziva sve lokalne asocijacije i udruženja turističkih vodiča da na inovativne i edukativne načine proslavljanjem Dana vodiča skrenu pažnju na značaj ovog zanimanja za zadovoljstvo gostiju i uspješnost destinacijskog poslovanja. 

U Crnoj Gori proslavu ovog dana organizovali su zajedno Fakultet za biznis i turizam Budva i Asocijacija turističkih vodiča Budve.

Asocijacija turističkih vodiča Budve organizovala je besplatan obilazak lokaliteta Budva namijenjen prije svega studentima Fakulteta za biznis i turizam i polaznicima nove generacije obuke za turističke vodiče, ali i drugim zainteresovanim. 

“Za studente, kao i za polaznike nove generacije turističkih vodiča, to je bila  jedinstvena prilika da vide kako izgleda rad interesantnog i zahtjevnog zanimanja turističkih vodiča, ali i da se upoznaju sa motivima svoje destinacije obilazeći lokalitete antičke Budve, rimski žrtvenik, Pjacetu Urbanu, Spomen dom #Stjepan Mitrov Ljubiša“, Arheološki muzej i brojne druge“, saopštili su organizatoti ovog događaja.

Fakultet za biznis i turizam Budva organizovao je tribinu pod nazivom “Važnost i položaj turističkih vodiča u Crnoj Gori“ koja je počela danas u 12 sati u zgradi „Akademije znanja“.

Prodekan na Fakultetu za biznis i turizam doc. dr Ana Tripković Marković kazala je da je čast biti jedna od dvije licencirane ustanove za obuku turističkih vodiča, te da se na tom Fakultetu obučava četvrta generacija turističkih vodiča po novom zvaničnom programu koji je usklađen sa direktivama Evropske unije EU. 

Doajen vodičke službe u Crnoj Gori Miro Đukanović istakao je važnost zanimanja turističkog vodiča koji treba da zadovolji „intelektualne potrebe“ gosta. 

Đukanović je govorio o brojnim izazovima, dobrim i lošim stranama ovog zanimanjima istakavši potrebu da se ova oblast u Crnoj Gori dodatno uredi. 

Svoje izlaganje obojio je brojnim primjerima iz svoje dugogodišnje prakse što je bilo posebno inspirativno za nove generacije polaznika. Na brojna pitanja, Đukanović je rado odgovarao, analizirajući između ostalog i brojne situacije i iznenađenja u kojima se turistički vodiči mogu naći. 

Predsjednik Asocijacije turističkih vodiča Budve Dragan Boričić govorio je o mnogobrojnim narednim aktivnostima njihovog udruženja istakavši važnost istrajnosti i jedinstva u toku čitavog procesa.  

Dekan Fakulteta za biznis i turizam Budva prof. dr Rade Ratković predstavio je javno važeći program obuke za vodiče koji sadrži čak 17 predmeta koncipiranih u tri dijela: opštem, posebnom i praktičnom, istakavši važnost konstantog usavršavanja i obrazovanja u oblasti turističkog vođenja. 

Pored studenata fakulteta, polaznika nove generacije obuke za turističke vodiče, turističkih vodiča i članova asocijacije turističkih vodiča, tribini su prisustvovali i predstavnici „Akademije znanja“ Budva, profesori Fakulteta za biznis i turizam Budva ali i brojni zainteresovani predstavnici javnosti. 

Javna tribina završena je svečanim prijemom nove generacije polaznika licencirane obuke za turističkog vodiča koja se sa uspjehom na Fakultetu za biznis i turizam Budva organizuje već četiri godine za redom. 

Send this to a friend