Ekonomija

FOTO: Većina brodova sa regate Terra da Mare u Porto Montenegru

Vito PellegrinoOni koji su prejedrili Jadran i 109 nautičkih milja pričaju da su imali stalno dobar vjetar. Prva je stigla “Idrusa”, skoro sat prije “Buona viste”, koja je držala rekord nekoliko godina.

“Svi brodovi su stigli brzo, a prvi veći prešao je Jadran za  oko 10 časova, oni manji za 14 časova”, kazao je za Radio Jadran skiper Vito Pellegrino.

On smatra da je izvjesna budućnost ove regate, iako su prvi put ove godine mnogi brodovi vezani u marini Porto Montenegro.

“Sviđa nam se predivan ambijent Boke Kotorske. Svima nam je u srcu Herceg Novi. Voljeli bismo svi da budemo ovdje, ali nam treba siguran vez i više vezova, jer regata je sve brojnija. Porto Montenegro je divan, ima infrastrukturu, mada bismo više voljeli da smo u Herceg Novom”, priznaje Pellegrino.

Savjetnik za sport u Sekretarijatu za društvene djelatnosti, Đorđe Arnaut, objašnjava da su mnoge brodice krenule za Tivat nakon ulaska u cilj, jer je ove godine Adriatic Marinas suorganizator.

“Po dolasku svih brodova sinoć ovdje je bio jak jugo, zato su odlučili da produže za Porto Montengero. Takođe zbog velikog vjerskog praznika u dogovoru sa glavnim organizatorom iz JK Jugole Grakalić, odlučeno je da sve bude jako tiho. No, već sjutra ćemo dogovoriti organizaciju regate za iduću godinu”, ističe Arnaut.  

Prema riječima direktora JK Jugole Grakalić, Predraga Vukčevića, regata nije izmještena iz Herceg Novog, “jer Crna Gora je zemlja svih nas”.

“Tivat, Kotor i sve destinacije su naše. Herceg Novi nema dovoljno kapaciteta za ovu regatu i za ono u šta ona prerasta. Ovo je rekord po broju brodova do sada, 66 jedrlica, a samo tri su domaće. Nemamo uslove za njihov prihvat, niti luku koja će im pružiti bezbjednost u svim vremenskim uslovima”, navodi Vukčević.

Ova regata je, ipak, dokaz koliko je važno ulagati u nautičke potencijale i podržavati jedriličarske klubove, razvijati nautički turizam.

“Sjutra će biti organizovan Prvi kup Boke Kotorske između Herceg Novog i Tivta. Zahvalan sam Porto Montenegru koji nam godinama nudi alternativni vez u slučaju vremenskih neprilika. To smo iskoristili prvi put ove godine i zajedno pravimo novi koncept regate. Cilj je da za par godina uključimo sve domaće klubove. Lokalitet Škver bi trebalo da postane nautički centar. To ćemo nastojati da postignemo narednih godina, u tjesnoj saradnji sa Opštinom”, obećava Vukčević.   

Organizatori regate su Sportski univerzitet iz Barija, JK Jugole Grakalić iz Herceg Novog i Yachting club Porto Montenegro iz Tivta.

Send this to a friend