Ekonomija

Gibson: Investicije u nekretnine i turističke projekte dobijaju na dinamici

Gibson je na međunarodnoj konferenciji o ekonomiji “Efikasnost pristupanja Evropskoj uniji i unapređenje regionalne konkurentnosti” u organizaciji crnogorske Privredne komore koja je danas počela u hotelu Splendid u Bečićima istakao da je globalna ekonomska kriza i u Crnoj Gori dovela do problema.

“Srećom, industrija nekretnina je izašla iz tog perioda i oporavlja se uz mnoge lekcije koje je naučila. Svi strani investitori traže jasnoću i izvjesnost u poslovnom okruženju. Od ključne je važnosti da je strani investitor siguran da su zakoni i propisi jasni i nedvosmisleni što je više moguće, drugo, da postoji konzistentna i jednaka primjena zakona i propisa za sve kako bi se obezbijedio teren za ravnopravnu utakmicu. Treće, da administrativni procesi povezani sa primjenom zakona i propisa budu sprovedeni efikasno i na vrijeme, i konačno, da postoji stabilnost u osnovnim politikama koje podupiru zakone i propise na osnovu kojih se donose investicije”, ocijenio je Gibson.

Prema njegovim riječima, iz ugla sektora nekretnina i turističke industrije, od kritične važnosti je napredak u transportnim uslugama i infrastrukturi, posebno u pogledu puteva i aerodroma. 

“Takođe i sagledavanje pitanja boravka i državljanstva za strance, potom tržište rada, propisi i zakon o zapošljavanju ostaju prepreke za strane investitore, dok slabije razvijene finansijske usluge i bankarski sektor takođe predstavljaju izazove zbog ograničenih izvora finansiranja za preduzeća i projekte”, naveo je Gibson.

Luštica Development razvija projekat Luštica Bay, novi grad na Jadranu, koji će imati sedam hotela, dvije marine, prvi profesionalni golf teren sa 18 rupa u Crnoj Gori, više od 1.000 stanova, 500 vila i gradskih kuća, sportske i druge objekte koji će upotpuniti izgled i funkcionalnost grada.

 

Send this to a friend