Ekonomija

Građani se žale na vozače skutera u Bokokotorskom zalivu

Kupališna sezona je u jeku uz pojačan morski saobraćaj u Bokokotorskom zalivu u koji ulaze kruzeri, a tu su i brojne jahte, barke, jedrilice, brzi gliseri i skuteri.

Mnogi vozači ovih plovila jure i divljaju gliserima i skuterima, pa se ovih julskih dana najveći broj prijava građana odnosi na povećane brzine i približavanje skutera obali.

Skuteri po zakonu, ne smiju da se približavaju obali na manje od 200 metara, propisnom brzinom koja ne smije da prelazi više od 10 čvorova, a kroz tjesnace Kumbor i Verige šest čvorova.

“Zakon se najčešće ne poštuje, a inspektori sigurnosti plovidbe na svaki poziv građana moraju da izađu, bilo da je on anoniman ili da se građani predstave, kako bi evidentirali prekršioca i adekvatno ga kaznili”, kazao je Lompar za Skala radio.

Najfrekfentniji saobraćaj na moru je u popodnevnim satima kada je i intenzivno kupanje i u danima vikenda, a najveća kontrola je u blizini tjesnaca Verige i Kumbora.

Najviše prekršaja na moru je u topljanskom, odnosono hercegnovskom dijelu zaliva i u tivatskom zalivu gdje su najčešći prekršioci korisnici marine Porto Montenegro.

Kako navodi Lompar, oni sa jahti spuste tendere, skutere i glisere i povećanom brzinom se približavaju obali na neprospisnoj udaljenosti.

”Naše patrole su uglavnom oko njih, inspektori sigurnosti plovidbe su bez pauze na moru”, zaključio je Lompar, apelujući na vozače i vlasnike plovila da se pridržavaju zakona.

Send this to a friend