Ekonomija

Gvozdenović predstavlja turističku i investicionu ponudu Crne Gore u Kolumbiji

Ovogodišnja Generalna Skupština UNWTO-a biće održana pod temom “Turizam: podsticanje socijalne inkluzije i socijalne transformacije“ i podrazumijevaće diskusije na glavna pitanja koja imaju direktan uticaj na politiku turizma na najvišem nacionalnom i međunarodnom nivou, navodi se u platformi za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma, na 21. zasijedanju Generalne Skupštine Svjetske turističke organizacije UNWTO u Medeljinu, Kolumbija.

Svjetska turistička organizacija UNWTO je specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, koja je vodeća međunarodna organizacija, i kao takva ima odlučujuću i centralnu ulogu u promociji razvoja odgovornog, održivog i svima pristupačnog turizma. UNWTO predstavlja globalni forum za politike turizma i praktični izvor znanja o turizmu. Ova organizacija broji 156 zemalja, šest teritorija, dva stalna posmatrača i preko 450 priduženih članova.

Gvozdenović će, pored učešća na zasijedanju Generalne Skupštine UNWTO, govoriti na Ministarskom radnom ručku, koji će biti organizovan u okviru zasijedanja Skupštine, na temu “Turizam: instrument za mir i socijalnu inkluziju“.

“To će biti jedinstvena prilika za razmjenu iskustava ministara turizma o korišćenju mogućnosti transformacije turizma u cilju smanjenja predrasuda, nepovjerenja i neprijateljstva i građenja usklađenih, miroljubivih i prosperitetnih društava. Takođe, na radnom ručku biće predstavljeni tekući i potencijalni investicioni projekti u Crnoj Gori, kao i aktivnosti na unapređenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori”, navodi se u platformi.

Dodaju da će posjeta Kolumbiji biti iskorišćena i za susrete sa zvaničnicima iz zemalja članica, kao i pridruženih članica UNWTO-a, ali i predstavnicima privatnog sektora, u cilju privrednog umrežavanja i jačanja regionalne i međunarodne saradnje.

Posjeta je, kako je istaknuto u platformi, značajna sa aspekta prezentacije mogućnosti Crne Gore, kao i preduzetih i planiranih aktivnosti u najvažnijoj razvojnoj grani državne privrede.

“Takođe, susreti sa ministrima i zvaničnicima zemalja članica UNWTO-a otvaraju mogućnost za razmjenu iskustava i informacija po pitanju unapređenja turističke ponude, a sve u kontekstu socijalne inkluzije. Imajući u vidu važnost ove organizacije i članstva Crne Gore, od izuzetnog je značaja prisustvo i predstavljanje Crne Gore na ovakvom događaju, koji će omogućiti uvid u važne transformacije koje oblikuju oblast turizma, intenzivirati odgovore na alarmantne izazove i iskoristiti ogroman potencijal turizma, kao adekvatnog instrumenta za pozitivne promjene u svijetu”, navodi se u platformi.

Uz to, dodaju, po prvi put će biti ogranizovano i takmičenje za najbolji video spot, gdje će učestvovati i Crna Gora.

“Naime, nagrada će biti dodijeljena za video spot koji na najbolji način promoviše zemlju (najboljih sedam, po jedan iz svakog regiona UNWTO), što ukazuje na činjenicu prepoznavanja značaja multimedija u promovisanju turističkih destinacija”, naglašava se u platformi.

Send this to a friend