Ekonomija

Herceg Novi nespremno dočekao sezonu: Nedostatak vode i raskopane obale gorući problemi

Vršilac dužnosti direktora lokalne TO Biljana Blagojević, pak, smatra da nijedan od ovih problema nije nerješiv. 

“Rad TO biće utemeljen na inovativanom planu i finansijskom programu organizacije koji su usvojeni na Skupštini TO. Članovi Udruženja turističkih agencija ponudili su rješenje u interesu svih, ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa TO i prostor za radnike u svojim agencijama za prijavu gostiju, kako bi se se naplatilo planiranih 390.000 eura boravišne takse, ali to nije po zakonu. Kada je riječ o saradnji sa TO ja shvatam želju i potrebu turističkih agencija da nastave kao što su do sada radili i opravdavam to. Ali, od momenta deblokiranja TO intenzivno se pregovaralo oko rješavanja ovog problema i stav Ministarstva je da se istraje u sprovođenju Zakona o strancima i boravišnoj taksi”, rekla je Blagojević za agenciju Mina. 

Ona je dodala da to znači da prijavu boravka mogu obavljati samo stanodavci, turistička organizacija i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

“Otvorena su četiri turist biroa, a u pripremi je peti, u centru grada, koji će biti otvoren ove sedmice”, najavila je Blagojević, dodajući da su u toku pregovori sa mjesnim zajednicama da se koriste njihovi prostori gdje bi se takođe mogla obavljati prijava boravka. B

lagojević je demantovala konastante pritužbe građana da je u turist biroima nedovoljan broj radnika koji nijesu ni kvalitetno obučeni, niti su im obezbijeđeni adekvatni uslovi za rad, ističući da su sve radnike obučili inspektori MUP-a i programeri.

“Svi su dovoljno obučeni. Moguće je da je takav utisak ostavio prvi radni dan, jer je gužve bilo na svim punktovima, a posao se nagomilao tokom maja, dok su se prijave obavljale u MUP-u”, kazala je Blagojević.

Prema evidenciji TO Herceg Novi, sezona je po broju posjeta za sada bolja nego prošle godine. Zaključno sa prošlim petkom u Herceg Novom boravi 4,7 hiljada gostiju, od toga u hotelima 1,8 hiljada, a u domaćinstvima 2,9 hiljada, što je dva odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

 

Send this to a friend