Ekonomija

Herceg Novi: Poslije kazni buka iz lokala manja, komunalni red bolji nego prošle godine

Mada, podaci Call centra NTO na osnovu poziva iz Herceg Novog broja 1300, govore drugačije.

“Za razliku od prošle godine u ovo vrijeme, kada je iz Herceg Novog stizalo najviše pritužbi na buku, ove sezone najmanje sa primorja ima žalbi iz Novog”, potvrdio je Radiju Jadran koordinator komunalne policije, Ilija Peulić.

Uz glasnu muziku i reklamiranje gostiju lokala sa tzv. lajavcima, komunalna policija se suočava najčešće i sa primjedbama gostiju na čistoću plaža, koje nijesu pod zakupom Morskog dobra, kao i čistoćom na Šetalištu pet Danica.

“Svake noći dežuraju i kotrolišu red tri ekipe komunalne policije, posebno na tri lokacije, Škver, Topla-ispod teniskih terena, Igalo-Omladinski park. Mjere stalno jačinu buke, koja mora biti maksimlano 65 decibela, dva metra od najbliže fasade stambenog objekta, na četiri metra visine. Muzika je dozvoljena na otvorenom do jedan poslije ponoći, a rad lokala do tri ujutru. U slučaju da neko “iskoči” odmah reaguju i vlasnici moraju da utišaju ozvučenja. Bili su i represivni. Napisali su tri naloga po 1.000 eura za objekte koji se nijesu pridržavali opštinskih odluka”, ističe Peulić.

Komunalna policija napisala je i četiri prijave za vlasnike lokala koje iz barki i automobile oglašavaju svoje programe.

“Sa jedne barke je oduzeto kompletno ozvučenje, jer postoje propisi i za ovu vrstu oglašavanja. Doskoro je to bilo, uz veliku buku, u nedozvoljeno vrijeme odmora , od 14 do 17 časova”, ističe Peulić, ukazujući da u posljednje vrijeme više nema barki koje čine prekršaje.

Za razliku od juna sada ima dovoljno vode i za pranje ulica u Novom. Ulice se peru svako jutro sa dvije cistjerne, od četiri do sedam, ili osam sati.

“Sve zavisi od gužve. Imamo veliku frekevenciju oko četiri ujutru, mladih koji napuštaju lokale, pa se malo i bune, ali to je opet najpogodnije vrijeme i jednostavno to moramo obavljati radi higijene u gradu. Jedna cistjerna je “Čistoće”, a druga vatrogasna, koje peru ulice od Škvera , preko Tople i Igala, svake noći “, napominje on.

Na žalost, ove godine je veliki problem konulani red na plažama koje su ostale nezakupljene, posebno one u Igalu, gdje obično ima najviše kupača.

“Imamo sedam nezakupljenih kupališta i sada se ona smatraju javnim. Prema ugovoru sa Morskim dobrom, Opština, odnosno njeno preduzeće “Čistoća” dužno je da održava javne plaže. Znamo da fali tuševa, kanti, ali tokom noći, oni se uništvaju…najbolje bi svakako bilo da plaže imaju zakupce, jer upravo gosti sa takvih kupališta daju pohvale za čistoću”, ističe Peulić.

On kaže da, ipak, ima napretka u komualnom redu ove sezone.

“Dosta toga može biti bolje, ali u lokalnoj upravi “daju sve od sebe” i “preko noći” ne može se sve riješiti. Iduća sezona, će svakako, biti bolje pripremljena, jer već postoji dosta predloženih aktivnsoti za ljepše truritičko lice Novog”, navodi Peulić.

Send this to a friend